Obnovljena mehanizacija 1

Među prvim školama u Srbiji koje su dobile pomoć u opremi preko britanske ambasade je Poljoprivredna stručna škola u Zrenjaninu, gde je stigla agro mehanizacija i brojne alatke.

Traktor, oprema za veterinarske kabinete, roto baler, rasipač mineralnih đubriva, freza, pneumatske makaze za rezidbu voća, refraktometar deo su opreme koja se već primenjuje u praktičnoj nastavi.

– Odazvali smo se pozivu iz Evropske unije da učestvujemo u projektu i našli se među 10 srpskih škola, od 49 koje su ušle u realizaciju projekta. Na osnovu naših potreba načinjena je projekcija kako da nam se pomogne, a na tenderu za nabavku mehanizacije i opreme pobedila je italijanska firma. Do sada nam je stigla freza, rasipač za mineralno đubrivo, pneumatske makaze i deo opreme koju još nismo osigurali. Đacima je oprema korisna i puno znači, objašnjava Milica Damjanović Tomin, direktorka Poljoprivredne škole Zrenjanin.

Vrednost nabavljene opreme koja je stigla u zrenjaninsku školu je 50.000 evra, dok je ukupna donacija koja će biti realizovana 200.000 evra, a obezbedila ju je britanska ambasada. Podršku školi u konkursnoj dokumentaciji pružila je gradska administracija. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naveo je prilikom posete Poljoprivrednoj školi da „sve škole, institucije, ustanove kao i sportski klubovi mogu da računaju na punu podršku prilikom pretfinansiranja i pisanja projekata“.

Inače, srednja Poljoprivredna škola u Zrenjaninu raspolaže sa 100 hektara oranica datih u zakup, ima svoju ekonomiju, a u školskom dvorištu i ogledna polja. Nastavu pohađa 500 učenika, a značajan broj njih živi u porodicama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i planira da nastavi porodičan posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari