Najveće postrojenje za proizvodnju biogasa u Srbiji biće izgrađeno u Vrbasu, u krugu Poljoprivrednog dobra Sava Kovačević, koje trenutno zapošljava petsto radnika. Vrednost ove investicije iznosi 5,5 miliona evra, od čega je 25 odsto iz kapitala ove kompanije, a ostatak sredstava je iz kreditnih linija Erste banke.


Poljoprivredno dobro Sava Kovačević raspolaže sa 1.800 goveda i ima oko pet hiljada hektara zemlje i oko 27.000 tona stajnjaka, što je dovoljno za početak prve faze ove fabrike kapaciteta od jednog MW, a sa ciljem da se u narednim godinama proizvodnja proširi, kao i njen kapacitet, koji bi trebalo da bude četiri MW.

Za ovu investiciju Vlada Vojvodine izdvojila je preko svog Fonda za razvoj 40 miliona dinara.

– Danas biomasa završava uglavnom zapaljena na njivama, gde gubi i potencijalni profit, a istovremeno zagađuje životnu sredinu. Zbog svega toga ovo postrojenje na neki način jeste pokazna vežba za sva ona poljoprivredna gazdinstva, koja imaju neiskorišćenu biomasu, jer simbolično fabrika biogasa predstavlja 4E, odnosno, ima ekonomski, ekološki, energetski i evropski značaj. Ovu simboliku je Evropska unija nametnula svojim članicama, kao definiciju da do 2020. godine moderne evropske države moraju u okviru one energije kojom raspolažu, troše i proizvode, 20 odsto proizvoditi iz obnovljivih izvora energije – istakao je prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike vojvođanski premijer Bojan Pajtić.

U svečanom činu je učestvovao i republički ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dušan Petrović, uz prisustvo predsednika Opštine Vrbas Željka Vidovića, direktora Izvršnog odbora Erste banke Slavka Carića, zamenika ambasadora Republike Austrije u Republici Srbiji Volfgang Vagnera, predstavnika izvođača radova, kao i direktora kompanije Mirotin, koja je glavni investitor ovog projekta.

Ministar Petrović ocenio je da je bitno da je Srbija počela sa eksploatacijom biogasa i bioenergije, što je neverovatno veliki potencijal. Naši stručnjaci procenjuju da kod nas ima kapaciteta u obnovljivim izvorima energije, koja odgovara kalorijskoj vrednosti od oko 2,7 miliona tona nafte godišnje, a postoje i procene da te energije ima i više.

– Takva postrojenja otvaraju prostor i za bolji makroekonomski status, a s druge strane to je jedan od načina da svi živimo bolje – zaključio je Petrović.

Primer Austrije

Zamenik austrijskog ambasadora u Srbiji Volfgang Vagner kaže da Austriju danas 341 fabrika biogasa snabdeva električnom energijom, kapaciteta od 94,5 MW. To je svega 2,6 odsto potrebne električne energije, no ta mala proizvodnja je konstantna. Cela država se na dve trećine teritorije snabdeva energijom iz obnovljivih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari