U Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu otvorena je izložba kopija fresaka iz zbirke Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu pod nazivom „Umetnost plemića, portreti vlastele i freske njihovih zadužbina“.

Direktor Galerije „Čedomir Krstić“ mr Antonije Milošević je rekao da je ova izložba nastavak uspešne saradnje sa Narodnim muzejem iz Beograda.

– Saradnju smo počeli pre nekoliko godina kada smo u našoj galeriji organizovali izložbu slika Nadežde Petrović, a potom je usledila izložba srpskih impresionista. Iza toga smo imali izložbu slika Petra Lubarde, a ovoga puta imamo još jednu izvanrednu izložbu. Mislim da je ovo nešto novo i potpuno drugačije u programu Pirotskog kulturnog leta – rekao je Milošević.

Istoričar umetnosti i direktor beogradske Galerije fresaka mr Bojan Popović je izrazio zadovoljstvo što može ovu izložbu da otvori u Pirotu.

– Izložba je nastala posle jedne velike izložbe portreta srednjovekovnih vladara i nije slučajno što se održava u Pirotu, budući da se u pirotskom kraju nalazi jedan od najvažnijih spomenika, manastir Sveti Jovan Bogoslov u Poganovu, vlasteoska zadužbina – kazao je Popović.

Izloženo je 26 kopija fresaka čiji su autori Miroslav Mladenović, Emir Dragulj, Gančo Boškovski, Zdenka Živković i Časlav Colić, poreklom Piroćanac koji je čitav svoj radni vek proveo u Galeriji fresaka.

– Sve su to autorska dela kopista. Portreti plemstva javljaju se u doba dinastije Nemanjića, vremenu burnog razvitka vlasteoskog staleža. Preko titula vladara i porekla tih titula tačno se sagledava položaj Srbije u srednjem veku. Tu se sreću i domaće i titule usvojene sa Zapada i sa Istoka. Vlasteoske zadužbine su bile sastavni deo opšte umetnosti u Srba u srednjem veku, a razlikovale su se od vladarskih jer su arhitektonski bile skromnije – rekao je, pored ostalog, Popović.

Izložba je izazvala veliku pažnju Piroćanaca i biće otvorena do kraja avgusta. Organizovana je u okviru Pirotskog kulturnog leta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari