Učenik bjelopoljske Srednje stručne škole zaražen je novim virusom A H1N1 i to je prvi slučaj novog gripa potvrđen u ovom gradu. Prije ovog sumnjalo se još za četiri slučaja, za koja je laboratorijski utvrđeno da su negativni. Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić kaže da je Institut za javno zdravlje potvrdio da je četrnaestogodišnji dječak obolio od novog gripa i da je smješten na Infektivno odjeljenje te zdravstvene ustanove, a da je njegovo stanje za sada stabilno.


– Institutu smo poslali i uzorke članova njegove brojne porodice, kaže Jeremić. Inače, u Bijelom Polju je formiran tim u cilju preventivnog djelovanja i suzbijanja novog gripa A H1N1. Gradonačelnik Tarzan Milošević kaže da je cilj da u Bijelom Polju bude što manje oboljelih i da ne bude ni jedne žrtve.

– Zbog toga smo zadužili potpredsjednika opštine Riza Kasumovića da koordinira sa Bolnicom i Domom zdravlja, dok će glavni opštinski administrator Radovan Obradović koordinirati sa javnim ustanovama, kaže Milošević. On je najavio da će ljudima koji nijesu u stanju da obezbijede lijekove opština, Centra za socijalno, Bolnica i Dom zdravlja pomoći u tome. Direktor Doma zdravlja Rasim Agić naglašava da su u toj ustanovi preduzete sve mjere, prema preporukama Instituta za javno zdravlje.

– Radimo na edukaciji ljekara kako da postupaju u slučajevima novog gripa. Takođe počeli smo i edukaciju građana i sestara u Domu zdravlja, dok smo na nivou ustanove preduzeli opšte mjere, naglasio je Agić, a načelnik dječjeg dispanzera bjelopoljskog Doma zdravlja Miroslav Femić kaže da roditelji mogu da kontaktiraju izabrane ljekare svoje djece neprekidno 24 časa.

Slične mjere kao u Domu zdravlja preduzete su i u Opštoj bolnici u Bijelom Polju. Direktor Jeremić naglašava da je situacija za sada pod kontrolom i da su ukinute redovne posjete bolesnicima.

– Formirali smo radno tijelo za praćenje situacije. Pacijenti se javljaju izabranim doktorima koji ih upućuju dalje na liječenje. Svi ambulantni pregledi vrše se prije podne, poslije podne se pregledavaju pacijenti sa uputima, a poslije 22 časa idu pregledi Hitne službe, kaže Jeremić i naglašava da na infektivnom odjeljenju, za slučaj širenja virusa, ima dovoljno mjesta, a obezbijeđena je i soba za izolaciju i drugi potrebni uslovi. Takođe, i ostale javne ustanove u Bijelom polju su preduzele sve potrebne mjere i u njima su formirana radna tijela za prevenciju i suzbijanje gripa A H1N1.

 

U Crnoj Gori potvrđeno 63 slučaja

Od 22. juna kada je registrovan prvi, u Crnoj Gori je do sada laboratorijski potvrđeno ukupno 63 slučajeva obolijevanja od novog virusa gripa. Centar za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore saopštio je početkom nedelje da je od novog virusa gripa oboljelo još sedam osoba i da su pacijenti hospitalizovani u gradskim bolnicama u Podgorici, Kotoru, Bijelom Polju, Nikšiću, a jedna osoba je na kućnom liječenju. Registrovano je i 28 slučajeva, koji se vode kao vjerovatno oboljeli, a 16 osoba klasifikovano je kao sumnjivi slučajevi zbog kliničke slike koja liči na grip. Na liječenju je trenutno devet osoba, kod kojih je laboratorijski potvrđeno obolijevanje od virusa novog gripa A H1N1.

U nikšićkoj bolnici hospitalizovano je šest osoba, od kojih je kod dva pacijenta laboratorijski potvrđeno obolijevanje od novog virusa gripa, a četiri pacijenta se vode kao vjerovatni slučajevi jer su epidemiološki povezani sa laboratorijski potvrđenim. Na kućnom liječenju se nalaze tri osobe kod kojih je laboratorijski potvrđeno oboljenje i četiri vjerovatna slučaja.U Kliničkom centru hospitalizovano je šest osoba. Kod četvoro pacijenata laboratorijski je potvrđeno obolijevanje, a dva se vode kao sumnjivi slučajevi. U barskoj bolnici hospitalizovane su četiri osobe sa sumnjom na grip. U bolnici u Beranama hospitalizovan je jedan pacijent kod koga je laboratorijski potvrđeno obolijevanje. U kotorskoj bolnici hospitalizovana su tri pacijenta. Kod jednog je laboratorijski potvrđeno obolijevanje, dok se dva vode kao sumnjivi slučajevi. U bjelopoljskoj bolnici hospitalizovana su dva pacijenta sa sumnjom na grip, navodi se u saopštenju Instituta.

Alergični bez vakcine

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da osobe koje su alergične na proteine, jaja, živinu, ali i oni koje imaju bilo koju akutnu bolest, ne bi smjele da prime vakcinu protiv novog gripa. On je naglasio da je nejasno odakle negativni stavovi vezani za vakcinaciju djece do tri godine, koji se navode kao „zvanični stavovi proizvođača“ i ocijenio da to „jednostavno nije istina“.

– Vakcina ima potvrdu najeminentnije ustanove na teritoriji Evrope o bezbjednosti, a registrovana je za vakcinaciju djece starije od šest mjeseci. Ne postoje vakcine protiv pandemijskog gripa koje su posebno ispitane na trudnicama, ali je trenutni rizik kod trudnica da obole od teške forme bolesti deset puta veći nego za ostalo stanovništvo, kazao je Kon, koji je na čelu Radne grupe Ministarstva zdravlja Srbije za praćenje novog gripa medijima. On je upozorio da se ne vakcinišu trudnice u prvom trimestru trudnoće, mada nema nijednog dokaza da ta vakcinacija može da škodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari