Obračunaćemo se sa onima koji narušavaju ugled 1

Dijagnostički centar je najveća investicija u zdravstvu u istoriji Novog Pazara. Uloženo je oko 3,6 miliona dinara.

Zahvalnost dugujemo našim donatorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i kompletnom timu Vlade Srbiji, koji je zajedno sa rukovodstvom grada, realizovao ovu kapitalnu investiciju od neprocenjivog značaja. Važno je da su građani, ne samo Novog Pazara, već i celog regiona u kojem živi oko 250 hiljada ljudi, u prilici da se pregledaju na najsavremenijim medicinskim aparatima. Kvalitet ovih aparata, magnetna rezonanca 1,5T, 64 slajsni CT, mamograf sa tomocintezom, ultrazvučni aparat poslednje generacije, najsavremeniji rendgen aparat i laboratorijska aparatura, omogućiće kvalitetnije lečenje i postavljanje dijagnoza, a to je osnovni cilj nas koji radimo u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ocenjuje dr Mirsad Đerlek, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Da li će se otvaranjem Dijagnostičkog centra nešto promeniti u radu Opšte bolnice?

– Otvaranje Dijagnostičkog centra je ozbiljan korak ka osavremenjavanju i unapređenju sistema zdravstva u ovom gradu. Pacijenti će znatno brže dobijati zdravstvenu uslugu iz oblasti radiologije, koja je izuzetno važna u procesu postavljanja dijagnoze.

Ima li zdravstvena ustanova, na čijem ste čelu, dovoljno stručnih kadrova da „isprate“ sve zahteve savremene medicine?

– Opšta bolnica ima sasvim dovoljno stručnih kadrova, kojima ćemo omogućiti edukacije iz svih oblasti kako bi mogli da odgovorimo svi izazovima koji nas očekuju. Angažovaćemo i stručnjake iz tercijalnih zdravstvenih ustanova, prvenstveno iz Beograda, koji će svakako doprineti da zajedničkim snagama dođemo do cilj, a cilj je da ova Opšta bolnica bude jedna od boljih zdravstvenih ustanova u Srbiji. To ni malo nije lak zadatak, ali ono što smo uradili u poslednje četiri godine daje nam za pravo da uz veliki trud i zalaganje dođemo do tog cilja.

Pacijenti se žale na dužinu čekanja, nekada i po nekoliko meseci, za specijalističke preglede u Opštoj bolnici, ali i na ponašanje medicinskih radnika. Kako to može da se promeni?

– Moram korektno i iskreno da kažem da 90 odsto zdravstvenih radnika radi svoj posao vrlo kvalitetno i odgovorno, ali postoji jedna mala grupa koja pokušava da remeti normalan rad. Zadatak menadžmenta Opšte bolnice je da se ozbiljno obračuna sa onima koji remete ugled zdravstvenih radnika i Opšte bolnice. Što se tiče dužine čekanja na pojedine preglede, smatram da se specijalistički pregledi obavljaju u zakonskom roku od mesec dana, a ako se radi o hitnom specijalističkom pregledu, pacijent uzima zeleni uput kod izabranog lekara i naravno, da neće čekati mesec dana, već će tu uslugu dobiti za nekoliko minuta. Imamo problem kada su u pitanju supspecijalistički pregledi, jer nemamo dovoljno tih kadrova. To ćemo rešavati slanjem naših lekara na supspecijalističko usavršavanje. Trenutno na takvim usavršavanjima imamo četiri kardiologa, jednog gastroenterologa, jednog hematologa. Da budem iskren, nezadovoljan sam ponašanjem pojedinih medicinskih radnika, kojih je, na sreću, mnogo manje od onih koji profesionalno obavljaju svoj posao. Izabrali smo human i ozbiljan posao i mnogo časnije i poštenije bi bilo da oni koji ne mogu da odgovore tom poslu napuste ga sami. Biću rigorozan i sankcionisaću svako neprimerno ponašanje, jer je moja obaveza da štitim interes pacijenata.

Ministarstvo zdravlja je najavilo prijem više od dve hiljade zdravstvenih radnika. Koliko radnika treba da primi Opšta bolnica u Novom Pazaru i kada?

– Da bi odgovorili zahtevima koje imamo u pružanju zdravstvene zaštite velikom broju građana, svakako je potrebno da primimo nove radnike u svim segmentima zdravstvenog sistema. Imamo obećanje od Vlade Srbije da će do kraja godine izvršiti prijem radnika u Opštoj bolnici. S obzirom da je uredba o zabrani zapošljavanja još na snazi, ne mogu da kažem koliko ćemo primiti novih radnika i kada.

Ambiciozni planovi

Šta u opremanju i organizaciji očekuje Opštu bolnicu do kraja ove godine?

– Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji Pneumofiziološkog odeljenja na kojem četrdeset godina nije ništa ozbiljno rekonstruisano. Smatram da i ovi pacijenti treba da imaju iste uslove, kao i oni koji se leče na drugim odeljenjima. Sredstva, 10,5 miliona dinara, dobili smo od Ministarstva zdravlja Srbije, a od firme „Ikan company“ dobili smo obećanje da će u toj zgradi instalirati lift, koji će biti velika pomoć prilikom transporta nepokretnih pacijenata na pojedine preglede. Plan je da, do kraja ove a najkasnije do sredine sledeće godine, otvorimo jedinicu za moždani udar, jer se broj cerebrovaskularnih insulta stalno povećava. Renoviranje Infektivnog odeljenja, takođe će biti završeno do kraja godine. Angio sala, gde će se vršiti koronografija i ugradnja stenta je kapitalna investicija, koju planiramo da realizujemo u narednih godinu i po dana. Uz mnogo truda i zalaganja, uz pomoć Vlade Srbije i naših prijatelja, trebalo bi da realizujemo više projekata i na taj način našim pacijentima stvorićemo bolje uslove za lečenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari