Delegacija Posmatračke misije Komiteta ministara Saveta Evrope boravi u Beogradu, gde u dnevnom rasporedu ima seriju sastanaka sa srpskim zvaničnicima o ispunjavanju preuzetih obaveza prilikom pristupanja SE u pogledu vladavine zakona i demokratizacije društva u Srbiji.

Sagovornik Danasa je šef delegacije Žan Luj Loran, generalni direktor za demokratiju i politička pitanja Saveta Evrope. Loran je juče razgovarao s Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haški tribunalom i Slavicom Đukić-Dejanović, predsednicom Narodne skupštine. Loran ističe da su i SE i Evropska unija prepoznali korupciju kao najveći problem u Srbiji.

– U ovom trenutku ne mogu da kažem da li ste u potpunosti postigli ispunjenje obaveza u oblasti zakona i primeni međunarodnih konvencija. Ipak, najvažnija je primena zakona u vezi s lokalnom upravom, reformom pravosuđa, borbom protiv korupcije. Nismo ni na kraju tog procesa, jer nismo još završili sve sastanke u Beogradu. Ipak, to će biti javni izveštaj. Borbu protiv korupcije su i SE i EU prepoznali kao najveći problem u Srbiji. Sada bi u toj borbi trebalo da se primene nove institucije i novi zakoni, ali najvažniji kvalitet treba da bude konkretna implementacija tih zakona. Izuzetno je važna i puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom i izručenje haškog optuženika Ratka Mladića. Bilo bi bolje i za Srbiju i srpski narod, ali i za Evropu, da se što pre zatvori to poglavlje posvećeno prošlosti i da se okrenemo prioritetima za budućnost – ističe Loran.

On naglašava da su puna saradnja Srbije s Tribunalom i suočavanje sa prošlošću od izuzetnog značaja, „i to ne da biste imali kompleks krivice“.

– Želimo da budemo sigurni da se to više neće ponoviti i da svi postanu svesni štete koju to nanosi državi i ljudima u ovoj zemlji. To je veoma važno za demokratsku i evropsku budućnost Srbije. Znamo da je Vlada Srbije načinila veliki i važan korak u tom pravcu – ukazuje Loran.

Na pitanje u kojoj meri će pristupanje Srbije Evropskoj uniji zavisiti od njihovog izveštaja, politički direktor SE ističe da „nema direktnih posledica između našeg izveštaja i pristupanja EU“.

– Ipak, svaki izveštaj sa ocenama o ispunjenju kriterijuma iz Kopenhagena mogao bi da pomogne Srbiji na tom putu. To bi bio još jedan dodatni korak Srbije na putu pridruženja EU – zaključuje naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari