U toku prvih sto dana rada Vlade Srbije najmanje je urađeno u oblasti obrazovanja. Vlada je krajem oktobra prošle godine usvojila Strategiju obrazovanja, čija je izrada započeta tokom mandata prethodne, ali taj dokument ne odgovora prioritetima koje je postavila izvršna vlast, navodi se u izveštaju Balkanske istraživačke mreže, u kome je analizirano da li su ostvarena predizborna obećanja stranaka vladajuće koalicije.


Na jučerašnjem okruglom stolu u organizaciji BIRN-a je rečeno da je obrazovanje tokom predizborne kampanje i u programima političkih partija zapostavljeno, iako građani ovu temu smatraju kao jedno od najvažnijih merila kvaliteta života, pored zdravstva, poboljšanja ekonomskog standarda i borbe protiv korupcije. Izuzetak je jedino Socijalistička partija Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke Radivoje Mitrović složio se da se o obrazovanju malo govori, ali je ukazao da su „mnogo veći i značajniji domašaji Strategije obrazovanja, nego što je stvorena atmosfera u javnosti“. Mitrović je istakao da je ekspertski tim uradio akcione planove za sprovođenje strategije, o kojima će u utorak raspravljati predstavnici različitih ministarstava. Mitrović je naveo da u budžetu neće biti dovoljno para za sve aktivnosti predviđene strategijom, te da će se koristiti novac iz pretpristupnih fondova EU, kredita i projekata. Odgovarajući na pitanje Danasa šta predviđa akcioni plan za 2013, on je istakao da bi do kraja aprila u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađu zakoni o osnovnoj, srednjoj školi i obrazovanju odraslih, kao i izmene Zakona o udžbenicima. Mitrović je rekao da su u toku pregovori sa Majkrosoftom kako bi se omogućilo da svaki nastavnik u Srbiji dobije laptop i prođe informatičku obuku, a da potom sledi informatičko opismenjavanje učenika i studenata.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda Milorad Antić kritikovao je pojedina rešenja iz Strategije obrazovanja, napominjući da je loše razrađeno napredovanje nastavnika u zvanja, a da je vaspitanje potpuno zaboravljeno.

– U srednjim stručnim školama ima po 4.000 do 5.000 izostanaka. Deca naprave po 100, 150 izostanaka i nisu isključena iz škole. Za to je krivo Ministarstvo prosvete jer je donelo zakon koji omogućuje da učenik napravi 35 neopravdanih i da mu ne fali dlaka s glave. Roditelji psuju nastavnike, bacaju im vežbanke, ako vam roditelj lupi šamar, može da bude kažnjen sa 30.000 dinara – ukazao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari