Opština Inđija u saradnji sa novosadskim Fakultetom tehničkih nauka priprema se za otvoranje prvog informatičkog koledža u Srbiji. Kako je predviđeno, koledž bi bio otvoren naredne godine i prema rečima predsednika opštine Inđija Gorana Ješića, lokalna samouprava će obezbediti prostor, a sav nastavno-stručni program sprovodiće Fakultet tehničkih nauka.

– Naš generalni koncept je da obrazujemo kadrove, koji će odgovarati potrebama inđijske industrije, odnosno da prema potrebama investitora usmeravamo obrazovanje mladih ljudi, koji će na taj način lakše doći do posla. Kada je reč o koledžu koji planiramo da otvorimo u Inđiji, to znači da će oni sa četvrtim stepenom stručne spreme moći da steknu obrazovanje na jednogodišnjm koledžu u raznim specijalnostima rada na računaru, što će im omogućiti da budu konkurentni na berzi rada kada se u Inđiji otvori IT park. Osim toga, naša ideja je da napravimo što bolje uslove za život u Inđiji i omogućimo stručnjacima koji će raditi u IT parku da ovde i žive, što će biti još jedan kvalitet za naš grad – rekao je predsednik Opštine Inđija Goran Ješić.

Predviđeno je da se informaciono-tehnološki park u Inđiji gradi na površini od 220 hektara, gde će biti sagrađeno oko 250.000 kvadratnih metara poslovnog, stambenog i prostora za uslužne delatnosti, a posao bi trebalo da pronađe velik broj ljudi. Zato je lokalna samouprava dodatno predvidela planskom dekumentacijom i rezidencijalna naselja u blizini IT parka, kako bi se stvorili uslovi da mladi i uspešni ljudi, koji će dobro zarađivati imaju mogućnost da žive u Inđiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari