Boraveći u Požarevcu, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, zajedno sa predstavnicima požarevačke lokalne samouprave, obišao je novoizgrađeno naselje sa 20 stambenih jedinica u kojima su smeštene izbegle i interno-raseljene porodice. Naselje se nalazi u Uzun Mirkovoj ulici, a utočište u njemu od 25. septembra ove godine, našlo je preko stotinu članova porodica koje su donedavno neuslovno živele na lokaciji „Karton naselje“ na Lučičkom putu.


U razgovoru sa stanarima, među kojima je veliki broj dece koja ne idu u školu, Đelić, koji je ovom prilikom uručio i prigodnu donaciju, potencirao je značaj obrazovanja i najavio da je sledeći korak Vlade u saradnji sa lokalnom samoupravom, ekonomsko osnaživanje ovih porodica i njihovo obrazovanje.

-Siromaštvo se najbolje leči kroz znanje i zato je neophodno da idete u školu, da učite da čitate i pišete, da se obrazujete jer su ovom društvu potrebni obrazovani kadrovi, osnovna je poruka potpredsednika Vlade.

Koordinator projekta izgradnje stanova za izbegla i interno raseljena lica u Požarevcu bila je zamenica gradonačelnika Vukica Vasić koja je u realizaciju ove investicije uložila dosta napora smatrajući da se izbeglim i raseljenim Romima moraju obezbediti normalni uslovi stanovanja.

– Potpredsednik Vlade je ispred svog ministarstva obezbedio po dve radne stolice za svaki stambeni objekat, ormare i stolove. Grad je poklonio krevete i dušeke. Formirali smo tim koji će se baviti socijalnom inkluzijom ovih porodica i njihovim uključivanjem u sve procese društvenog života, kako bi članovi ovih domaćinstava postali ravnopravni građani naše lokalne zajednice. Takođe, formirali smo tim za izradu akcionog plana za Rome, koji je u nadležnosti prosvetne inspekcije. Ministarstvo prosvete nastojaće da se ova kategorija naših sugrađana u što većem broju uključi u obrazovni sistem, istakla je ovom prilikom Vukica Vasić.

Pored stolica, stolova, dušeka i kreveta, gosti su najmlađima darivali sveske i udžbenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari