Na trideset adresa u Pirotu aktivisti Crvenog krsta svakodnevno većmesec dana, otkako radi Narodna kuhinja, starima, bolesnima i od rodbine često zaboravljenim osobama, nose obroke na kućni prag. Sa porcijom hrane i veknom hleba koju dobijaju svakog drugog dana, Crveni krst im pomaže da prebrode bolest, muku i nemaštinu.

Prema rečima sekretara Crvenog krsta u Pirotu Miroljuba Mijića, obroci na kućnu adresu korisnicima narodnog kazana dostavljaju se od 2005. godine, otkada godišnje po tridesetak starih i bolesnih obilaze aktivisti ove humanitarne organizacije.

– Ove godine na narodnom kazanu se hrani 700 ljudi. Za 550 korisnika sredstva za namirnice obezbedila je republička vlada, a za 150 lica opština Pirot iz opštinskog budžeta. Moguće je povećanje broja korisnika Narodne kuhinje za još 100, ali i produžetak njenog rada. Izvesnije je da će rad kuhinje biti produžen jer se za njen rad interesuju ministarstva rada i socijalne politike i poljoprivrede. Crveni krst Srbije je od nas tražio podatke o broju korisnika i o broju ugroženih u selima koji bi dobijali pakete hrane. Očekujemo da kuhinja nastavi rad posle jula – kaže Mijić.

Sedamdesetogodišnja baka Nada godinama većživi sama u malenoj i skromnoj kući na periferiji grada. U njen sobičak aktivisti Crvenog krsta joj donose hranu.

– Meni ova pomoćdosta znači jer nemam ništa drugo i nikakvu drugu pomoć. Ovo što mi donesu dosta mi je za danas – kaže ova baka.

Pomoćmnogo znači i gospođama u godinama, Dari Milici, koja osim kafe drugo sebi ništa ne može da spremi. Živi sama i povremeno je obilaze snaja i unuci.

– Da mi nije ove pomoći ne bih imala šta da jedem – kaže baka Desanka, a baka Delka dodaje da od penzije ne može da kupi sve što joj je potrebno i da posle plaćanja računa za hranu gotovo joj ništa ne ostane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari