U opštini Petrovac na Mlavi uz donaciju Vlade Kraljevine Norveške od 3,3 miliona dinara sprovodi se projekat obuke nezaposlenih žena, starosti preko 40 godina, za bavljenje pčelarstvom. Ovu školu, koja traje godinu dana, pohađa 30 žena. Svaka dobija na poklon opremu i pribor za bavljenje pčelarstvom i po jednu košnicu. Budućim pčelarkama u mestu Melnica uručena je pčelarska oprema i uz pomoć profesora sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu izveden prvi praktičan čas u pčelinjaku.


– Nema ništa lepše nego baviti se pčelarstvom. Taj posao mi je zanimljiv i koristan, oplemenjuje i smiruje – priča nezaposlena Požarevljanka Vesna Purić.

Za Ivanu Bogdanović iz sela Ranovac u opštini Petrovac na Mlavi ova škola je proširenje saznanja o pčelama.

– Bavljenje pčelarstvom je tradicija u našoj porodici. Deda mi je pčelar 70 godina i od njega sam naučila ono osnovno. Imamo 80 košnica i mnogo volim pčelarstvo. U ovoj školi naučila sam dosta novog i sada više dajem savete dedi nego on meni – kaže Ivana. Nosilac ovog zanimljivog projekta je pčelarsko društvo ,,Mlava” iz Petrovca. koje je do sada okupljalo 100 članova. Od kako je počeo da se realizuje projekat obuke žena broj članova je udvostručen.

-Interesovanje je prevazišlo naša očekivanja i nama su se pridružile i druge žene, koje nisu obuhvaćene projektom, iz Petrovca, Požarevca i Malog Crnića a ima dosta i muškaraca koji su došli da prate pedavanja. Polaznici će za godinu dana imati 60 teorijskih i 30 časova praktične nastave i posle toga dobijaju sertifikat da mogu da se bave ovim poslom. Za 50 članova društva pčelara u Petrovcu biće obezbeđene i medonosne biljke u vrednosti 510.000 dinara, kaže Zlatica Ćirić član Pčelarskog društva ,,Mlava” i koordinator projekta.

Slađan Rašić sa Poljoprivrednog fakulteta kaže da je perspektiva pčelarstva velika jer naša zemlja ima idealne uslove.

– Ljudi koji ostaju bez posla i nezaposleni, uz našu pomoć, mogu da usvoje potrebna znanja i da počnu samostalno da se bave pčelarstvom i privređuju za sebe i porodicu, ističe Rašić. Opština Petrovac na Mlavi pokrovitelj je projekta obuke žena za bavljenje pčelarstvom a zamenik predsednika opštine Dragoljub Milosavljević ističe da se pregovara sa Ambasadom Norveške o novom, značajnijem projektu jer su oni zainteresovani za med sa ovih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari