Blokada Arhitektonskog fakulteta se obustavlja do daljnjeg jer su u slovi za upis master studija dovoljno konkretizovani na nivou Ministarstva prosvete. Smatramo da su naši razgovori s ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem završeni i zahvaljujemo se na razumevanju. Zahtevamo da se dekan Arhitekture Vladimir Marko i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević obavežu pred ministrom da će imati hitne pregovore sa delegacijom studenata po pitanju master studija i to do 21.

Blokada Arhitektonskog fakulteta se obustavlja do daljnjeg jer su u slovi za upis master studija dovoljno konkretizovani na nivou Ministarstva prosvete. Smatramo da su naši razgovori s ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem završeni i zahvaljujemo se na razumevanju. Zahtevamo da se dekan Arhitekture Vladimir Marko i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević obavežu pred ministrom da će imati hitne pregovore sa delegacijom studenata po pitanju master studija i to do 21. marta – rekao je Danilo Vukosavljević, student druge godine Arhitekture, nakon jučerašnjeg sastanka delegacije studenata sa ministrom prosvete, rektorom i dekanom fakulteta. Prema njegovim rečima, Zbor studenata koji već nedelju dana blokira rad Arhitektonskog, prihvatiće dogovor studenata, ministra, rektora i dekana.

Godinu padne samo 10 odsto studenata arhitekture

Samo 10 odsto upisanih studenta pada godinu od kako je Arhitektonski fakultet prešao na planove i programe usklađene sa Bolonjskom deklaracijom. U prvoj godini studije plaća 137 studenata, od kojih je 37 ponovaca, odnosno onih koji su pali godinu, na drugoj 31, a na trećoj 54 – rekao je juče novinarima Vladimir Marko, dekan Arhitektonskog fakulteta.

Na sastanku su usvojeni zahtevi da se školarina na prvoj godini smanji sa 240.000 na 160.000 dinara, da svi koji u toku godine osvoje 60 ESPB bodova pređu na budžet, i da svi studenti treće godine o trošku države upišu master studije (odobreno 340 mesta). Tokom pregovora bilo je rasprave o tome da treba smanjiti školarinu i studentima viših godina, ali je ministar prosvete insistirao da se studenti drže zahteva i da ih ne proširuju.

Štrajk i na Filozofskom

Dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Kostić zatražio je od Univerziteta i Ministarstva prosvete da omogući nesmetan rad i održavanje predavanja u toj visokoškolskoj ustanovi. On je u izjavi agenciji Beta rekao da usled blokade „studenata i nestudenata“ na Filozofskom fakultetu trenutno ne postoje elementarni uslovi za rad. „Talas štrajkova se širi i trenutna situacija prevazilazi ingerencije pojedinog fakulteta i zato je neophodna reakcija Univerziteta i Ministarstva prosvete“, istakao je Kostić.

Prema njegovim rečima, studenti koji učestvuju u štrajku nisu predstavnici ni jedne relevantne studentske organizacije ili studentskog parlamenta, i zbog toga nemaju ovlašćenja za pregovaranje.

Ministar Vuksanović je rekao da je smanjena cena školarine najniža moguća i da fakultet ne bi mogao da opstane sa nižom cenom. „Cena će biti takva bez obzira na dešavanja na fakultetu i zahteve iz amfiteatra“, izričit je bio Vuksanović.
Dekan Arhitekture Vladimir Marko rekao je da studenti četvrte i pete godine imaju normalnu nastavu, i da će se, ukoliko se blokada nastavi, nastava za ostale studente koji hoće da rade organizovati na drugim fakutetima.
Rektor Kovačević rekao je da je Nastavno-naučno veće Filozofskog fakulteta juče odlučilo da nastavu obustavi do danas ujutro. Studenti tog fakulteta zahtevaju sprovođenje istrage o korupciji na Univerzitetu u Beogradu, poput one sprovedene u Kragujevcu. Traži se i smanjenje školarina i naknada na fakultetu za 50 odsto, izjednačavanje postojećeg zvanja „diplomirani“ sa novom diplomom „mastera“, utvrđivanje jasnih kriterijuma za određivanje visine školarina i uvid u izveštaj o finansijskom poslovanju Filozofskog fakulteta. Zahtev je i da se samofinansirajućim studentima omogući prelazak na finansiranje iz budžeta kad ispune uslov za upis druge godine. Aktuelni protest studenata Filozofskog fakulteta nastavak je štrajka započetog u novembru prošle godine.
Povodom najave da će se studentima Filozofskog pridružiti i studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka i Likovne akademije, Kovačević je rekao da je siguran da do toga neće doći, a i ako dođe, od 80.000 studenata, koliko ima beogradski Univerzitet, 90 odsto njih sigurno neće podržati protest.
Prema rektorovim rečima ima osnova za pokretanje disciplinskih postupaka protiv onih studenata koji nasilno blokiraju rad fakulteta. „To je poslednja i vrlo nepopularna mera koju nisam želeo da pokrenem. Moj posao je da omogućim onim studentima da se školuju i onima koji žele da rade. Nadam se da je neću primeniti. Najstroža mera je odstranjivanje sa univerziteta“, kazao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari