Odbor za prosvetu Skupštine Srbije jednoglasno je odbacio izveštaj o radu Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) za prošlu godinu i predložio parlamentu da Aleksandra Jovanovića smeni s mesta predsednika ovog tela. Članovi Odbora, i iz opozicionih i iz vladajućih partija, složili su se sa ocenom NPS iz tog izveštaja da je stanje u prosveti katastrofalno, ali su članovima ovog tela zamerili da za četiri godine postojanja ništa nisu uradili.

Žarko Korać(LDP) istakao je da NPS nije izradio nacionalnu strategiju obrazovanja, što je bio njihov prioritetni zadatak, koji je trebalo da obave zajedno s Ministarstvom prosvete. Snežana Plavšić-Stojanović(G17 plus) primetila je da se u izveštaju NPS samo konstatuje stanje, ali ne odgovara na pitanje zašto je tako i kako popraviti situaciju u prosveti. Mileta Poskurica (SNS) zaključio je da su članovi NPS neozbiljno i neodgovorno radili, dok je predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami (DSS) poručio da je „izveštaj sjajan, jer je slika i prilika nerada NPS“, ali da ni Ministarstvo prosvete nije uradilo svoj posao.

Kako Skupština uskoro treba da se izjasni o izboru 21 člana NPS kojima je istekao mandat, predloženo je da prednost imaju novi kandidati. „Niko ko je bio u ovom sastavu ne bi više nikada trebalo tu da bude“, ocenio je Korać.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Jovanovićnije želeo da komentariše ove navode, pre nego što zvanično bude obavešten o odlukama Odbora za prosvetu. Jovanovićje u izjavi za Danas rekao da ga niko nije pozvao na sednicu Odbora za prosvetu i da o tome ne može ništa da govori. Na pitanje da li je praksa da predsednik bude pozvan na sednicu kada je na dnevnom redu izveštaj o radu NPS, predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami je za Danas odgovorio da „nema prakse, jer je ovo prvi put da NPS podnosi bilo kakav izveštaj“.

Ni član NPS Staniša Kostadinovićnije želeo da komentariše navode pojedinih članova Odbora za prosvetu dok ne budu video zvanično saopštenje šta zameraju Savetu. On je kazao da su NPS i njegovih deset komisija tokom prethodne godine radili vrlo ozbiljno i da su se „snalazili kako su znali i umeli“, uprkos brojnim tehničkim i kadrovskim problemima.

 

Reforme zaustavljene 2004.

Srbija nema sveobuhvatnu nacionalnu strategiju obrazovanja, osnovno obrazovanje nije sistemski rešeno, a Ministarstvo prosvete nema tačne podatke o broju škola i učenika, ocenio je Nacionalni prosvetni savet. U dokumentu pod nazivom „Mišljenje NPS-a o stanju u obrazovanju“, koji je dostavljen skupštinskom Odboru za prosvetu, navodi se da će se posledice zaustavljanja reformi obrazovanja 2004. osećati i u sledećim decenijama. „Predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje regulisano je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja iz 2004, koji po svojim rešenjima predstavlja kočnicu reformi i modernizaciji obrazovanja i vaspitanja i usvajanja evropskih standarda u ovoj oblasti“, ocenio je NPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari