Crna Gora je veoma izložena sve mutnijim globalnim perspektivama zbog čega će finansijski potresi i recesija verovatno znatno uticati na poverenje, rast kredita, turizam i priliv direktnih stranih ulaganja na kratak rok, ocenio je Međunarodni monetarni fond.

Fond, zbog svega nabrojanog, očekuje znatan pad stope ekonomskog rasta Crne Gore na kratak tok, piše u najnovijem izveštaju te institucije o stanju crnogorske ekonomije.

Stopa rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009-10, prema prognozi Fonda, oslabiće na oko dva odsto. Istovremeno će rast kredita ove godine usporiti i biti jednocifren u najboljem slučaju, kao posledica nevoljnosti banaka da rizikuju, daljeg pritezanja i teškoća u pristupu finansijama u inostranstvu u uslovima kakvi jesu u svetu.

Globalna recesija takođe će naneti štetu crnogorskom turizmu i prilivu direktnih stranih ulaganja. Na srednji rok MMF računa na samo umereni oporavak crnogorskog privrednog rasta, dok za priliv direktnih ulaganja iz inostranstva i rast kredita ne očekuje povratak na ekstremno visok nivo iz poslednjih godina.

Fond u izveštaju navodi i da će „hlađenje“ tražnje u velikoj meri nepovoljno delovati na fiskalne prihode. Crnoj Gori MMF savetuje politiku koncentrisanu na očuvanje fiskalne i stabilnosti finansijskog sektora, uz unapređenje regulative i institucija. Pored makroekonomske stabilnosti, dosledan rast zahteva unapređenja u javnoj infrastrukturi i administraciji, u poslovnom okruženju, kao i fleksibilnost tržišta rada, ukazuje se u izveštaju.

Fond je ocenio da je Crna Gora već napravila veliki pomak u ekonomiji – u poslednjih pet godina popravljene su performanse inflacije, bankarski sektor je restrukturisan, bilo je velikih privatizacija, ojačano je tržište i ostvaren napredak u fiskalnoj konsolidaciji.

Regulativa koči biznis

Uprkos napretku reformi, i dalje postoje birokratska i politička ograničenja, upozorio je MMF dodajući da komplikovana regulativa, posebno opštinska, koči unapređenje poslovnog okruženja. MMF je ukazao i na veliku „sivu“ ekonomiju u Crnoj Gori, i na to da je proizvođački sektor, za razliku od usluga i građevinarstva, u 2008. beležio pad. Takođe je MMF u izveštaju, za koji je precizirano da predstavlja mišljenje tima koji ga je radio i nužno ne reflektuje stavove uprave Fonda, ukazao na razmimoilaženja oko plana reformi u vladajućoj crnogorskoj koaliciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari