Nakon decenije pauze i 18 miliona evra sopstvenih sredstava, koliko je Rudarsko topioničarski basen Bor uložio u revitalizaciju i otvaranje, u rudniku Cerovo ponovo je počela proizvodnja.

Kako se čulo na svečanosti prilikom ponovnog početka proizvodnje u Cerovu, ovaj rudnik ima procenjene rezerve od oko 2,5 miliona tona rude, a iskorišćenje će biti više od 82 procenta.

– Prihod iz ovog rudnika biće oko 100 miliona dolara, a čista dobit 45 miliona dolara. Takođe je značajno da će u novom rudniku biti zaposlen priličan broj žena, a naročitu pažnju ćemo posvetiti zapošljavanju lokalnog stanovništva, pre svega iz Velikog Krivelja – kaže generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, podsećajući da je najveći deo poslova vezan za revitalizaciju Cerova obavljen sopstvenim snagama.

– Uložili smo 18 miliona evra sopstvenih sredstava. Ostvarili smo i neke rekorde – istakao je Spaskovski navodeći da je 230 radnika za 50 dana samo napravilo cevovod dug 49 kilometara, kao i da će njih 153 u Cerovu ostati da radi za stalno.

– Svedoci smo da dolazi nova era RTB Bor koji ulazi u razvojnu fazu. Na zdravim je nogama, a radnici primaju dobre plate, koje i zaslužuju zbog posla koji obavljaju – rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, izražavajući nadu da će u ovo preduzeće pristići nove investicije i novi partneri. Svečanosti u rudniku Cerovo prisustvovao je i kandidat DS za predsednika Srbije Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari