Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja je nastupala kao pravno lice, izjasnili su se juče na sudu u Zagrebu da se ne smatraju krivim za izvlačenje oko deset miliona evra iz državnih preduzeća i institucija preko privatne marketinške agencije Fimi-media. „Optužnica je konstruisana i ne smatram se krivim ni po jednoj od tačaka“, rekao je prvooptuženi Sanader i dodao da će to dokazati.


Krivicu je odbacio i bivši portparol HDZ i Vlade Ratko Maček. Kao što su to već učinili na pripremnom ročištu, krivicu su priznali bivši funkcioneri HDZ, rizničar Mladen Barišić, nekada bliski Sanaderov saradnik, i blagajnica Branka Pavošević, kao i vlasnica Fimi-media Nevenka Jurak, te njena privatna firma, kao pravno lice. Oni se, međutim, nisu nagodili s tužilaštvom kao Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi u saradnji s Fimi-mediom takođe „izvlačio“ novac. Lončar Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest.

Čitanjem optužnice u Županijskom sudu u Zagrebu juče je počelo suđenje u vezi s jednom od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, a na optuženičkoj klupi prvi put se našla jedna stranka i to ona koja je donedavno bila na vlasti, a sada je najveća opoziciona stranka. Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ, a prema optužnici oko dva miliona kod Sanadera.

Suđenje se odvija pred većem sudije Ivane Čalić koja je, između ostalog, osudila ubice novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića. Čitanje optužnice i izjašnjavanje optuženih uživo su prenosile hrvatske nacionalne televizije, a reč je o jednoj od najopsežnijih optužnica u istoriji Hrvatske napisanoj na oko 500 stranica. Odbrana je predložila oko 200 svedoka, a tužilaštvo oko 350, ali će se o tome odlučiti tokom postupka. Očekuje se da će tokom suđenja biti ispitana i Jadranka Kosor, aktuelna šefica HDZ i bivša premijerka, koja je nasledila Ivu Sanadera, ali i brojni političari, preduzetnici i estradne zvezde koje su navodno dobijale novac iz crnog fonda HDZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari