Pred Krivičnim većem Okružnog suda u Zrenjaninu, kome predsedava sudija Ileš Bakoš, počelo je suđenje 21 akteru afere Agroživ, optuženom za finansijske malverzacije u toj kompaniji. Vlasnik Agroživa Miroslav Živanov i suvlasnici, generalni direktor Zoran Prebiračević i Željko Buvač, optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca.

Direktori povezanih preduzeća Milan Antić (55), Šandor Juhas (60), Đura Budimir (55), Nenad Živanov (30), Sretenka Ivanišević (52), Đura Uglješin (52), Slavko Milićević (66), Sava Lukić (59), Steva Krstin (46), Milan Simonović (48), Đurica Krstin (66), Dragan Lapčević (50), Goran Mak (45), Nenad Mošorinac (40) i Boško Petrović (49) našli su se na optuženičkoj klupi zbog zloupotrebe službenog položaja i očekuje se da će u predstojećem, prema nekim ocenama „maratonskom“, sudskom procesu podrobno dokazivati istinitost navoda optužnice. Advokatski tim za odbranu Miroslava Živanova uveren je da će dokazati nevinost optuženih, kao i da je „Agroživ“ „uništen kako bi tržište u Srbiji preuzeo uvoznički lobi“, a branioci su podneli zahtev za izuzeće predsednika sudskog veća.

Podsećanja radi, vlasnik Agroživa Miroslav Živanov (57) i suvlasnici Branko Vranješ (43) iz Jagodine, Rade Đurić (54) iz Beograda, kao i bivši suvlasnik Zoran Trifuljesku (61) iz Pančeva uhapšeni su zbog sumnje da su nezakonito stekli imovinsku korist od 1,5 milijardi dinara. Kako se navodi u optužnici Okružnog tužilaštva iz Zrenjanina, Živanovu i suvlasnicima u tome je pomagao Zoran Prebiračević (54), iz Vladimirovaca, generalni direktor „Agroživa“. Prema navodima optužnice, Željko Buvač (46) iz Pančeva, direktor DOO „Finansije“, u periodu od decembra 2004. do januara 2008. sprovodio je naloge koje je dobio od vlasnika u transakcijama udela povezanih preduzeća „Agroživa“. Na taj način, stvorena je fiktivna kapitalna dobit koja je iskazivana u završnim računima „Agroživa“ za 2004, 2005, 2006. i 2007. godinu, a Skupština kompanije, čiji je predsednik bio Živanov, usvajala je ove završne račune. Na osnovu tih završnih računa Živanov i suvlasnici dizali su dividendu, a Živanov je, prema optužnici, naplatio gotovo 673,7 miliona dinara, Đurić 367,5 miliona, Vranješ 385,6 miliona, a Trifuljesku 118,7 miliona dinara.

Pranje novca i milionski krediti

„Agroživ“ je koristeći nerealne završne račune i sa prividom uspešnosti u poslovanju, od desetak poslovnih banaka iz zemlje i inostranstva, uspeo da dobije kredite u iznosu od preko 85 miliona evra, 2,39 miliona švajcarskih franaka i 1, 266 milijardi dinara, navodi Tužilaštvo. Tokom istrage utvrđeno je da su Živanov i drugi suvlasnici kompanije Agroživ novac od dividende potrošili delom za redovno poslovanje kompanije, a delom za lične potrebe. Takođe, tim novcem kupili su preduzeća Panonija Crepaja, Napredak Alibunar, Peščara u Banatskim Karlovcima, Novi Kozjak i Juhor trans u Jagodini i pančevačku Jabuku. Za Tužilaštvo je to krivično delo pranja novca, jer je novac stečen obavljanjem nezakonitih delatnosti uključen u legalne finansijske tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari