Šatorski kamp u Miratovcu poslednjih dana je dobrano natopljen kišom. Temperatura je pala za petnaestak stepeni. Smenjuju se kiša i vetar. To su prve naznake jesenjih izazova sa kojima se većsuočavaju humanitarni radnici na južnoj granici Srbije, odakle iz Grčke preko Makedonije stižu novi talasi migranata.

U poslednja dva dana, prema podacima iz Komesarijata za izbeglice, u redovima po kiši za dobijanje policijskih potvrda čekalo je blizu 4.000 migranata, koji su do tri punkta nakon ukazane lekarske pomoći i dobijanja obroka organizovano prevezeni autobusima iz sedam kilometara udaljenog Miratovca.

U skladu sa time, nadležni iz Komesarijata za izbeglice, Crvenog krsta, UNHCR-a pojačavaju nabavku opreme, pre svega toplije odeće, obuće za decu, kreveta, šatora, hrane i lekova. Uz pogoršanje meteorološke situacije ove potrebe treba uskladiti i sa novim najavljenim talasom Sirijaca, Avganistanaca, Iračana, Somalijaca koji se za vikend očekuju da stignu u Preševo.

– Na području Preševa iz Makedonije se tokom ove sedmice očekuje dolazak oko 23.000 izbeglica, upozorio je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković. On je dodao da je trenutno u Preševu oko 2.000 ljudi, a da je njih još oko 1.000 krenulo iz miratovačkog kampa ka prihvatnom centru i upozorio da hladno vreme i kiša stvaraju dodatne probleme, kako zbog smeštaja, tako i zbog transporta.

Novinaru Danasa potvrđeno je u Preševu da su lokalni Albanci ustupili svoje još nezavršene kuće u blizini Prihvatnog centra, pre svega za smeštaj žena i dece, s obzirom na kišu koja je padala tokom cele noći i znatno hladnije vreme. Pojačane su i aktivnosti lekarskih timova, koji za sada raspolažu dovoljnom količinom lekova protiv prehlade.

– Hladnoća najviše pogađa najmlađe, mada ima i starijih kod kojih registrujemo prve simptome prehlade jer su uglavnom u letnjoj odeći proveli više sati u hodanju po kiši. Svi oni dobili su adekvatnu lekarsku pomoć, kažu iz dežurne službe Doma zdravlja u Preševu.

Nakon posete više ambasadora iz afroazijskih zemalja, sa ministrom Aleksandrom Vulinom i ljudima iz UNHCR, ovde se narednih dana očekuje dopremanje nove količine najvažnijih potrepština, a biće pojačani i timovi lekara iz susednih opština. Inspekciju granice i dalje vrše policijski timovi granične policije iz Srbije, Mađarske i Nemačke. Termovizijskim uređajima kontroliše se prelazak makedonsko-srpske granice, ali i kontroliše saobraćaj, kako bi se sprečilo nelegalno prevoženje migranata koji bi što pre hteli da stignu do granice sa Mađarskom strahujući od novih zakonskih prepreka koje priprema vlada u Budimpešti vezano za nelegalni ulazak u ovu zemlju.

Policajac osumnjičen za primanje mita za prevoz migranata

Višem javnom tužilaštvu u Vranju priveden je policajac B. A., zaposlen u policijskoj stanici Preševo, osumnjičen za primanje mita. Prijavu protiv njega podneo je Sektor unutrašnje kontrole MUP Srbije zbog sumnje da je u četvrtak od lica koje je ilegalno prevozilo migrante tražio i dobio 150 evra da ga propusti da nastavi put, saopštilo je Više tužilaštvo u Vranju.

 

Protiv uskraćivanja pomoći

London – Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je zatražila od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da ponovo razmotri plan o uskraćivanju socijalne pomoći osobama kojima je odbijen zahtev za dobijanje azila. Takva mera bi dovela do još većeg siromaštva onih koji su vraćeni u Srbiju i podstakla ih da ponovo napuste zemlju, ocenila je Amnesti internešenel, uz konstataciju da se radi o rešenju suprotnom članu 21 Ustava Srbije o jednakosti svih ljudi pred zakonom. Navodi se da je Vučićo toj meri govorio 7. septembra, na sastanku sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel. Od 2010. do kraja 2014. gotovo 72.000 državljana Srbije zatražilo je azil u Nemačkoj, a oko 85 odsto čine Romi. FoNet

Mikser: Građani da pomognu oko izbeglica

Udruženje Mikser uputilo je apel građanima da im pomognu u prikupljanju pomoći za izbeglice koje se nalaze u parku kod beogradske autobuske stanice. Iz Miksera apeluje da im je trenutno najneophodnija odeća za pomoćizbeglicama. „Zalihe nestaju velikom brzinom, kako na Miksalištu, tako i u centrima za pomoću drugim krajevima Srbije, gde ćemo distribuirati deo pomoći koja pristigne. Potrebno je: očuvana i udobna obuća, jakne, dukserice, kišne kabanice, pantalone/farmerke, čarape, novi donji veš.“ Vreme i mesto donošenja: Miksalište (Mostarska 5), svakog dana od 10 do 16 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari