– Realno, u vezi s formiranjem nove vlade postoje samo dve teme: koliko će vremena proteći dok se ne prihvati da je Koštunica mandatar i kakva će biti politička sudbina ministra unutrašnjih poslova i direktora BIA, pre svega zbog saradnje sa Haškim tribunalom. Iz druge teme proističe i pitanje ko će dobiti ministarstva koja su odgovorna za saradnju sa Hagom.

– Realno, u vezi s formiranjem nove vlade postoje samo dve teme: koliko će vremena proteći dok se ne prihvati da je Koštunica mandatar i kakva će biti politička sudbina ministra unutrašnjih poslova i direktora BIA, pre svega zbog saradnje sa Haškim tribunalom. Iz druge teme proističe i pitanje ko će dobiti ministarstva koja su odgovorna za saradnju sa Hagom. Očigledno je da je priča o Ratku Mladiću vezana za rad tih službi – ispalo je da su u Srbiji svi građani, izuzev ministra policije i direktora BIA, odgovorni zbog toga što nije nađen Ratko Mladić. Za to, takođe, treba vezati položaj lica sa poternica za okrivljenima za ubistvo Zorana Đinđića. To je priča o spremnosti službi da se neophodno uradi. Verovatno će se voditi velika rasprava, jer je reč o pitanjima funkcionisanja države. Saradnja sa Hagom je, naravno, stvar Ministarstva unutrašnjih poslova i BIA, tiče se pre svega, Ratka Mladića. Nisu zamenjeni ministar unutrašnjih poslova i direktor BIA, ako isti ljudi ostanu na istim mestima, očekujem da se farsa nastavi – kaže za Danas Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije.
Kako će se postići sporazum o formiranju vlade?
– Dogovoriće se oni, i u ovoj Koštuničinoj vladi su napravljena ministarstva koja ranije nisu postojala. Biće mnogo ministarstava, oni će se lako namiriti. Ne sumnjam da ćemo, na primer, imati potpredsednika vlade za evropske integracije, za omladinu, sport. I političke ličnosti u Vladi će ponovo dobiti položaj potpredsednika – ostalo je stvar preganjanja između stranaka, oko toga ko ima finansije, prioritete, to su pitanja tehničke prirode.
Vi isključujete mogućnost da se ne postigne sporazum?
– Bio bih veoma iznenađen, jer stranke bi oštro kaznile stranke koje ne bi formirale vladu, a to dobro znaju i Tadić i Koštunica. Osim toga, mislim da je dogovor oko vlade vezan sa dogovorom oko lokalnih, pokrajinskih i predsedničkih izbora. To je paket koji oni sada vezuju n Paket funkcija?
– Da, uslediće zakoni o lokalnim i pokrajinskim izborima, sve će se završiti sledećih nedelja.
Gde vidite mesto koalicije kojoj pripadate?
– U parlamentu, sa zakonskim inicijativama, da se donesu novi zakoni i neki stari izmene. Takođe, sa inicijativama da se neki zakoni primenjuju – Zakon o lustraciji se uopšte ne primenjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari