Migraciona kriza na južnoj granici Srbije ne jenjava. Tokom jučerašnjeg dana u prihvatnom centru u Preševu bilo ih je više stotina. Procene humanitarnih organizacija govore da bi broj tokom današnjeg dana mogao da se drastično poveća i stigne do cifre od 4.000 migranata, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Zahlađenje i kišovito vreme zahtevaju da se pre svega ženama i deci podele kabanice, kao i topla odeća i obuća koju migranti kada stignu u Preševo ne poseduju. Otvaranjem prihvatnog centra i u Bujanovcu uspostavljena je neka vrsta humanitarnog koridora za registraciju i što brži prolaz migranata ka granici sa Hrvatskom.

Tokom jučerašnjeg dana lokalni mediji u Preševu i na jugu Srbije preneli su vest o spašavanju dva novorođenčeta za koje se pretpostavlja da su sirijske nacionalnosti, a koje su pronašli pripadnici policije i žandarmerije. Bebe su bile ostavljene na putu u blizini Preševa. Žandarm Rajko Popov i policajac Slobodan Živojinović su prilikom redovne kontrole uočili ostavljenu novorođenčad kojima je brzom lekarskom intervencijom spašen život.

Sve humanitarne organizacije na jugu Srbije su u pripravnom stanju očekujući novi talas migranata, a očekuje se i isporuka novih količina hrane, odeće i lekova za prihvatne centre u Miratovcu, Preševu i Bujanovcu.

Migranti nakon policijske procedure ne žele da se zadržavaju na jugu Srbije već nastavljaju put najčešće taksi vozilima ka granici sa Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari