Marko Vuković učenik devetog razreda Osnovne škole “Risto Ratković“ u Bijelom Polju osvojio je prvo mjesto iz ruskog jezika na 13. Međunarodnoj olimpijadi znanja u Rusiji na Univerzitetu „Lomonosova“.


– Uložili smo veliki rad i otišli spremni na takmičenje i rezulati su tu. U prvom krugu bilo je 3.700 učesnika iz 30 zemalja svijeta, onda se taj krug smanjio na 180 takmičara koji su se u Moskvi takmičili tri dana „oči u oči“. Nagrađenih je 20 u pet kategorija, a Marko je nagrađen diplomom pobjednika u kategoriji „ruski jezik kao strani“ od 12 do 14 godina“. Diplomu mu je uručio ministar obrazovanja i nauke Ruske federacije D.V. Rivanov, kazala je Markova mentorka Vera Joksimović. Marko ističe da je bilo dosta odricanja, jer su pripreme za olimpijadu trajale godinu dana.

– Bilo je naporno, ali se isplatilo. Takmičenje “oči u oči“ je podrazumijevalo pismeni dio ispita gdje smo prvog dana imali sastav, kad sam to prošao uslijedio je usmeni test na temu “O čemu najviše volim da maštam“ i “Razgovor o problemima sa drugom“, dok sam trećeg dana imao takođe usmeni ispit koji se sastojao iz gledanja filma, a onda davnja odgovora na pitanja vezanih za film, rekao je Marko Joksimović, lučonoša i ovogodišnji đak generacije OŠ „Risto Ratković“.

Marka i njegovu mentorku Veru Joksimović, nakon povratka iz Rusije, primio je predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandara Žurić, uručio im prigodne poklone, čestitao uspjeh i poželio još dobrih rezulata, ističući da je Opština Bijelo Polje uvijek spremna da podrži znanje i da da podsticaj mladim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari