Na Velikom festivalu folklora Rumuna u Torku kod Žitišta, koji je juče završen, predstavilo se više od 1.800 učesnika. Na jednoj od najvećih kulturno-zabavnih manifestacija u regionu, ove godine su učestvovale folklorne grupe iz Srbije i Rumunije, kao i iz brojnih zemalja zapadne Evrope, SAD i Australije.


Svečanosti su prisustvovali ambasador Rumunije Danijel Banu, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, predsednika Nacionalnog Saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Petrović i predsednik Opštine Žitište Dušan Milićev.

– Rumunska zajednica je u toku 2011. godine, za rad institucija kulture, medije i amaterska udruženja i društava, kao podršku, dobila sredstva u visini od preko 15 miliona dinara. Uvereni da ta sredstva nisu dovoljna za celokupno delovanje ove zajednice na planu kulture i informisanja naša podrška neće izostati u narednim godinama – rekao je Slaviša Grujić.

On je dodao da će pokrajinska vlada nastaviti da ulaže u domove kulture, što jeste važno i za lokalnu samoupravu i celokupan razvoj mesta i stvaranja uslova za bolji život meštana.

– Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje podržava manifestacije folklora i narodne muzike uveren da su one pravi način da se očuva umetnička baština u muzici i folkloru, očuvanju identiteta zajednice i ubeđen u vrednosti ove baštine. Trajanje od 52. godine govori o značaju ove manifestacije, ne samo za rumunsku zajednicu, već i celokupnu kulturu Vojvodine – rekao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari