Udruženje „Solidarnost“, koje je osnovano sa ciljem da se zaštite prava radnika u procesu privatizacije, još jednom je podsetilo na porazan bilans kada je u pitanju subotička fabrika elektromotora „Sever“, sada u vlasništvu austrijskog „Ateka“.

Pre osam godina čak 1.300 radnika ove fabrike podnelo je tužbe zbog neisplaćenih zarada nakon privatizacije. Do sada su pravosnažno rešene samo dve.

– Ni na primedbe i molbe nadležnima da se preispita čitav postupak privatizacije koji je fabriku „Sever“ doveo gotovo do gašenja i u kojem se desio niz nepravilnosti, niko nije odgovorio – od predsednika Srbije, kome se „Solidarnost“ takođe obraćala, do lokalnog tužilaštva i MUP-a. Pogotovo je to neshvatljivo ako se zna da je austrijsko tužilaštvo obavilo vrlo temeljnu istragu nakon bankrota firme „Atek“ zbog sumnje da je bilo nezakonitosti u njenom radu – napominje Mikloš Olajoš Nađ iz udruženja „Solidarnost“.

Članovi udruženja, većinom bivši radnici „Severa“, obraćali su se i Agenciji za privatizaciju sa zahtevom da poništi kupoprodajni ugovor, ali im je odgovoreno da ona više nije nadležna (iako su prigovori upućivani i pre isteka roka od pet godina), sa preporukom da se obrate vladi. U vladi im je, pak, rečeno da to nije njena nadležnost, već Agencije za privatizaciju.

– Imamo osnova da sumnjamo da se čitav proces opstruira jer postoje indicije da su i ljudi iz Agencije umešani u postupak privatizacije. Do sada smo sakupili nekoliko kilograma materijala, ali izgleda on nikoga ne zanima. Osim možda ministarke Malović, koja je na naš dopis odgovorila zahtevom da joj pošaljemo dokumenta u vezi sa pomenutih 1.300 tužbi – kaže Vanja Dragojlović, predsednik „Solidarnosti“.

Zanimljivo je da se „Solidarnost“ obraćala i austrijskom sudiji staratelju koji vodi stečaj „Ateka“, i za razliku od ovdašnjih institucija, odgovor je stigao u najkraćem roku. Međutim, preporuka tamošnjih stručnjaka koji se bave malverzacijama u privredi jeste da se obrate nadležnim organima Srbije.

– Smatramo da sudovi prosto ne rade svoj posao, pa ćemo, za početak, organizovati protest ispred subotičkog suda krajem septembra – najavio je Vanja Dragojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari