Od 1970. godine populacije divljih vrsta u proseku manje za 69 odsto 1Foto: Shutterstock/Amy Lutz

Populacije divljih vrsta u proseku su manje za 69 odsto od 1970. godine, a posebno se ističu populacije slatkovodnih vrsta koje su smanjene za 83 odsto, pokazuju podaci poslednjeg Izveštaja o stanju planete Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF, saopšteno je danas.

Na Međunarodni dan biodiverziteta WWF upozorava na dramatičan pad bioraznovrsnosti u svetu i dodaje da treba odmah preduzeti konkretne mere kako bismo prve pozitivne rezultate mogli da vidimo već za nekoliko godina.

Pre pola godine usvojen je Globalni okvir za biodiverzitet Kunming-Montreal, kojim se svet obvezao na zaustavljanje i poništavanje gubitka biodiverziteta do 2030. godine, pa iz WWF napominju da je sada potrebna hitna akcija.

„Ne smemo da dozvolimo da se ponovi situacija s klimatskim pariskim dogovorom, koji je godinama čekao da bi se počelo sa realizacijom. Nauka je jasna, stanje prirode ozbiljno je narušeno, a donosioci odluka moraju što pre da uvrste zaštitu prirode u prioritetne teme“, istakla je saradnica za komunikacije u WWF Adriji Aleksandra Ugarković.

Bioraznovrsnost je mreža života na zemlji, a čak 80 odsto ljudi koji žive u ruralnim područjima u zemljama u razvoju oslanja se na tradicionalne biljne lekove za osnovne zdravstvene potrebe.

Više od 70 odsto prirodnih površina prenamenjeno je u obradive površine.

Na globalnom nivou, baci se 40 odsto hrane, koja je proizvedena na tim obradivim površinama..

„Posebno treba istaći poslovni sektor koji snosi poveći deo krivice i vreme je da se uključi u zaustavljanje uništavanja biološke raznovrsnosti. Zajedno s vladama, oni treba da osiguraju sredstva koja će obezbediti punu primenu Globalnog sporazuma i život u skladu s prirodom“, rekla je Ugarković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari