Od 78 kontrolisanih kafića u Užicu, posle 22 časa radio samo jedan 1Užice/Foto: N.Kovačević

Zoran Militarov, načenik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju i član Gradskog štaba za vanredne situacije u Užicu, saopštio je da je u tom gradu, u utorak posle 22 časa, od 78 kontrolisanih ugostiteljskih objekata, radio samo jedan, jer su samo u njemu zaposleni imali kovid propusnice.

Miritarov je rekao da je toj inspekciji naloženo da „prioritet kontrole posedovanja kovid propusnica bude među zaposlenima u ugostiteljskim objektima, a potom i među gostima koji se u njima zateknu“.

„Kolikogod pripremali ugostitelje za primenu te mere, ona ih je iznenadila, iako se dugo najavljivala mogućnost njenog uvođenja. Od 78 kontrolisanih objekata u utorak uveče, samo jedan je radio posle 22 sata, jer je bio jedini u kome su zaposleni imali kovid propusnice“, kazao je Militarov.

On je pokušao da pojasni da je u toj činjenici „i objašnjenje zašto su potrebne kovid propusnice u ugostiteljskim objektima posle 22 časa“.

„Ljudi nas zovu i kažu da je to nelogično, jer kovida 19 ima celog dana, a ne samo posle 22 časa. Međutim, u Užicu je vakcinisano desetak odsto zaposlenih u ugostiteljskim objektima. To znači da jedan ili dva zaposlena mogu da rade posle 22 časa. Da kovid propusnice važe ceo dan, svi ti objekti bi morali da se zatvore“, kazao je Militarov.

Navodeći da „možemo da imamo različita mišljenja o kovid propusnicama, ali da je to „stvar za stručne diskusije“, on je kazao da će to „biti jedna od mera koja će postojati dugo, jer se sa koronom nećemo izboriti lako i brzo“.

„Moramo da naučimo da živimo sa koronom, a propusnice su jedan od tih načina. One se sada odnose na ugostiteljske objekte, a kasnije će se, verovatno, njome obuhvatiti i drugi objekti“, prognozirao je Militarov.

Navodeći da se u Užicu sprovode kontrole, on je istakao da „Grad, ipak, nema kapaciteta da bi izigravao policijsku državu i da na svakom ćošku ima nekoga ko će da kontroliše sprovođenje mera“.

„Zbog toga smo sarađivali sa vlasnicima ugostiteljskih objekata i dosta njih nas je poslušalo“, kazao je Militarov. On je poručio da i vakcinisani moraju da nose zaštitne maske i poštuju fizičku distancu.

„Pogrešno je shvatanje da je time što je neko vakcinisan, sa dve ili čak sa tri doze, prestala njegova obaveza da nosi masku i da poštuje ograničenje o fizičkoj distanci. Vakcina nije namenjena da 100 odsto zaštiti od infekcije, već da, pre svega, spreči teške oblike bolesti“, kazao je Militarov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari