Nakon lošeg nastupa predsednika SAD Baraka Obame u prvom od tri izborna TV duela sa predsedničkim kandidatom republikanaca Mitom Romnijem, pažnja javnosti usmerena je na TV debatu kandidata za američkog potpredsednika – Džoa Bajdena i njegovog rivala iz republikanskih redova Pola Rajana.

TV debata kandidata za potpredsednika SAD dobila je na važnosti i zato što rezultati anketa pokazuju da Romniju raste popularnost od njegovog sučeljavanja sa Obamom u TV debati, te su pristalice aktuelnog američkog lidera sinoćni TV duel videle kao priliku da Bajden popravi celokupni utisak i na taj način umanji zabrinutosti u demokratskim redovima.

„Ova debata je dobila na važnosti jer se situacija znatno promenila za demokrate“, rekao je Kol Džilson, politikolog na Južnom metodističkom univerzitetu u Teksasu, „Bajden baš mora da se pokaže kako među demokratskim redovima ne bi nastupila panika. Ne žele da izgube dve debate zaredom“.

Romni i republikanci preuzeli su vođstvo u anketama javnog mnjenja nakon prve izborne TV debate koja je održana prošle nedelje. Rezultati anketa koje je sproveo Rojters/Ipsos u sredu pokazuju da je Romni prvi put ispred Obame u proteklih mesec dana, budući da ima 45 odsto podrške građana, dok Obama ima 44 odsto. To je jedna od nekoliko anketa koje su ukazale da je TV debata pomogla Romniju da znatno popravi svoj imidž u javnosti.

Bajden, bivši predsedavajući Komiteta za međunarodne odnose i Komiteta za pravosuđe u Senatu, mnogo je iskusniji na nacionalnoj sceni od Rajana, ocenjuju analitičari. Kao govornik se, između ostalog pokazao, u debati sa Sarom Pejlin, odnosno u sučeljavanju kandidata za potpredsednika SAD 2008. Obama je izjavio da ne brine za Bajdena, prenele su strane agencije. „Smatram da je samo potrebno da Džo bude Džo. Kongresmen Rajan je pametan i dobar govornik, ali su njegove ideje pogrešne i Džo to shvata“, rekao je Obama.

Rajan je iskustvo govornika stekao u nekoliko kongresnih debata u njegovom rodnom Viskonzinu. „Situacija je definitivno napeta. Džo Bajden je jedan od najiskusnijih govornika u debatama u našoj modernoj politici. Međutim, njegova Aholova peta jeste izveštaj Obame“, rekao je Rajan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari