Predsjednici opština Bijelo Polje i Sjenice, Tarzan Milošević i Muriz Turković, potpisali su u nedjelju u Bijelom Polju Protokol o saradnji vezanoj za izgradnju magistralnog puta Sjenica-Bijelo Polje.


Trasa ovog putnog pravca bila bi od Sjenice, preko Trijebine, Krajinovića, Trešnjevice, Bara, Borišića, preko srpsko-crnogorske granice, Pećarske, Voljavca i Gubavča do Bijelog Polja i skratila bi put od Beograda do Bara za 50 kilometara. Pored toga, ističu Milošević i Turković, znatno bi se poboljšao kvalitet života stanovništva cijelog regiona, posebno stanovnika koji se nalaze na samom putnom pravcu.

– Od ovog puta imalo bi koristi oko 15 sela i zaseoka sa oko 500 domaćinstava na dionici kroz Crnu Goru i oko 15 sela i zaseoka sa skoro 600 domaćinstva na dionici kroz Srbiju. Stanovnici ovih naselja imaju čvrste rodbinske veze i imovinu sa druge strane granice, tako da bi i u tom pogledu ovaj put bio od velikg značaja, a da ne govorimo o tome koliko bi magistrala olakšala život na seli i usporila odlazak mladih ljudi sa ovih krajeva, gdje, u tom pogledu, već sada postoje poražavajući podaci sa obje strane granice, kažu Milošević i Turković.

Da bi se izgradio ovaj magistralni put potrebno je na teritoriji Srbije da se asfaltira 25, a Crne Gore 10 kilometara puta. Prema riječima dvojice predsjednika to bi bio jedan od prioriteta kada je u pitanju ekonomski, privredni, kulturni i drugi vid razvoja Bijelog Polja i Sjenice, kao i ostalih opština u regionu sa obje strane granice. Takođe, na ovaj način bi se pospješio razvoj poljoprivrede i turizma na ovim prostorima, razvoj sela kao nosioca poljoprivbredne proizvodnje, doprinijelo bi se boljoj razmjeni proizvoda između dvije države i manjim troškovima transporta.

– Povećanjem broja turista koji bi koristili ovaj putni pravac, kao najkaraći prema Jadranu, povećao bi se promet roba i usluga u ovom regionu, što bi znatno uticalo na sveukupni razvoj cijelog regiona, a izgradnjom graničnog prelaza na ovom putnom pravcu bi se rasteretio postojeći granični prelaz na realciji Bijelo Polje-Prijepolje, ističu predsjednici.

Kao što je poznato, kroz ove prostore je planirano da prođe i auto-put Beograd – Bar, gdje su radovi na teritoriji Crne Gore već započeti, tako da bi izgradnja ovog magistralnog puta predstavljala jaku podršku tom projektu.

– Ovaj put bi bio podrška auto-putu u toku same izgradnje, a i kao bitna veza pomenutih naselja, kao i opština Bijelo Polje i Sjenica. Mi smo se dogovorili da sarađujemo na aktueliziranju projekta, izradi studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, a potrebno je i da se sastanemo sa predstavnicima ministarstava zaduženih za rješavanje pitanja vezanih za razvoj putne infrastrukture i sa predstavnicima resornih ministarstava i Srbije i Crne Gore, kao i svih neophodnih aktivnosti koje će pomoći uspješnu realizaciju postavljenog cilja, kažu Milošević i Turković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari