Od Borisa Godunova do tribina o ruskoj književnosti 1

Kulturna manifestacija Dani slovenske pismenosti i kulture održana je ove godine po šesti put, a uvek se organizuje u poslednjoj nedelji maja. Organizator je Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ sa ciljem da se neguje jezik, kultura i tradicija slovenskih naroda koja je čvrsto utemeljena i povezana sa delom Ćirila i Metodija, a sva dešavanja se odvijaju pod pokroviteljstvom rumske opštine.

Manifestaciju je zvanično otvorio Selimir Radulović, upravnik biblioteke Matice srpske, a ovogodišnji besednik je bio književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov. On je ukazao da ovakve manifestacije vraćaju nadu da su pred kulturom bolji dani.

– Ukoliko odustanemo od osnova naše tradicije i kulture, mi sebe opredeljujemo da nemamo budućnost drugačiju od one kao goli potrošači, rekao je Mileta Aćimović Ivkov.

U svečanom delu programa povodom otvaranja „Dana slovenske pismenosti i kulture“ učestvovala je i pevačka grupa „Zvonica“ iz Omska. U okviru programa manifestacije publika je imala priliku da pogleda film Sergeja Bondarčuka „Boris Godunov“ – kao rusku verziju Magbeta koja je 1986. godine prikazana na Festivalu u Veneciji.

Usledile su i tribine – o slovenskoj mitologiji je govorio prof. dr Ljubinko Radenković, prof. dr Milo Lompar je govorio o Dragiši Vesiću i ruskoj književnosti, a prof. dr Jerko Denegri o Kandinskom i ruskoj avangardi. Braća Karamazovi su bili tema o kojoj je govorio prof. dr Dragan Stojanović, a o velikom ruskom pesniku Jesenjinu zborio je prof. dr Miodrag Sibinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari