Od države i lokalne vlasti traže zabranu gradnje

Inicijative građane na lokalu: Meštani se protive izgradnji hidroelektrane u zaštićenoj zoni vodoakumulacije Vrutci, kod Užica

Ostavite komentar


  1. Пробудимо се док не буде касно, ако већ није касно.Треба да се запитамо зашто допуштамо да се на штету најквалитетнијих екосистема које имамо и уз бесповратно уништавање природних ресурса, богате појединци и разне интересне групе, сматра проф шумарског факултета. др Ратко Ристић.
    Притисак на реке и речице је огроман у свим брдско-планинским деловима Србије, посебно на, Голији.
    Нама у Ивањици се већ десио скандал са водопадом, ге де депоновано брдо бетона и довело напер у нефункционалну употребу за купање грађана. А тај исти водопад је некада би најлепши део града, где су снимани филмови и серије, више од игре итд.Ако се на време не реагује биће поново промашаја због неактивности грађана. Ево ми питамо локалну власт ко гради, а сад и државну, беспотребно, нову поред старе МХЕ код напера, и остале две на Голији у Девићима и на Даријевића ријеци, па у Сивчини, која, народ прича, да зарађује по 1500 € месечно.
    Молимо одговорне да одговоре на питања мештана ових делова општине Ивањица.

  2. Svaka čast Ivanjičani.
    ne može da se počne sa gradnjom dok se ne ispune sve primedbe koje je podnelo lokalno stanovništvo. Svi projekti kojih ima oko 10 će pasti u vodu pred međunarodnim sudom jer, stav Međunarodne Energetske Zajednice, je da se prilikom ovakvih projekata mora uzeti u obzir mišljenje građana, a to ovde,nije slučaj.
    Energetska zajednica izričito navodi: Ako nije bilo učešća javnosti, svaka dozvola za MHE se može osporiti,
    Stav SEZ – Učešće javnosti je suštinski deo procene uticaja na životnu sredinu, koju moraju da sprovedu sve članice Energetske zajednice (EZ). Ako ova obaveza nije ispoštovana, Sekretarijat pokreće postupke za rešavanje sporova kako bi se osiguralo da se propisi EZ poštuju, saopštio je Sekretarijat EZ u izjavi o razvoju malih hidroelektrana (MHE), dodajući da trenutno razmatra žalbu u vezi sa projektom za korišćenje hidroenergije u Srbiji.
    Poštovanje obaveze sprovođenja svih ovih procedura je posao nadležnih nacionalnih institucija, a u slučaju opravdanosti žalbe, Sekretarijat pokreće postupak za rešavanje sporova kako bi se osiguralo da se propisi EZ poštuju, navodi u izjavi Sekretarijat.

  3. Treba istine radi reći da su firma Hidro duo, odnosno gaspodin Lepojević odavno poznati građanima Užica. Ne po dobrom.
    Vratimo se malo unazad u 2014.godinu kada je nastao problem sa akumulacijom Vrutci.Studija koju je potom uradio Institut Jaroslav Černi ukazuje da je do probleme sa vodom došlo i zbog toga što je MHE koja je sagrađena na cevovodu sirove vode ispod Brane, u vreme velike suše, izvukla iz jezera za godinu dana oko 30 miliona kubika vode. Za neupućene zapremina jezera je oko 54 miliona kubika.
    I niko ništa, vlasnici MHE ispod brane i dalje proizvode struju na isti način, od toga grad Užice nema ništa, samo štetu, građani plaćaju i dalje preko svojih računa ekološke kilovate, a vlasnik mesečno u džep strpa oko 25.000 EUR. Tako nam i treba, za njega smo izgradili akumulaciju i cevovod, njegovo je bilo samo da izgradi kućici 4×4 m i kupi kinesku centralu.
    Najmanje što može gradska vlast da uradi je da gospodina Lepojevića proglasi nepoželjnom osobom u svom gradu.
    Opametimo se dok nije kasno.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.