Grupa od tridesetak radnika pirotske „Niskogradnje“ protestovala je ispred upravne zgrade zahtevajući od Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom da im omoguće da rade i da su u protivnom spremni i da blokiraju auto-put. „Niskogradnja“ je privatizovana 2006. godine, prošle godine je ugovor raskinut i imenovan privremeni zastupnik državnog kapitala. U firmi kada je kupljena bilo je 75 radnika, a trenutno radi samo sedam radnika.


U ime grupe nezadovoljnih radnika Nebojša Đorđević kaže da su državi dali rok od 72 sata da reši njihov problem.

– Ako se to ne reši bićemo prinuđeni da blokiramo Koridor 10. Obavestili smo predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednika Vlade Mirka Cvetkovića i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića. Tražimo da nam se pomogne i da radimo. Kad je ugovor o privatizaciji raskinut, nadali smo se da ćemo krenuti da radimo, ali se to nije desilo. Čekamo da se ova Direkcija najzad smiluje i da nam omogući da radimo. „Niskogradnja“ je čim vreme dozvoli spremna da krene sa radom, da vratimo sve naše radnike i uposlimo nove. Opština hoće da nam pomogne, ali nemamo razumevanje države. Naši predstavnici su bili u Beogradu, a u međuvremenu je firma data nekoj drugoj firmi koja nema veze sa građevinom – kaže Nebojša Đorđević.

Bivši radnik ‘Niskogradnje“ Perica Andrejić kaže da su se okupili ponovo sa zahtevom da opet počnu da rade.

– Tražimo od Direkcije za privremeno oduzetu imovinu da nam odobre korišćenje baze, separacije i trafo stanice kako bismo ponovo kao ranije radili i zarađivali za život. Ne radim nigde. Tražimo da nam neko kaže da li imamo šanse ponovo da radimo. Radnici koji su ostali dve godine ne primaju platu. Otišao sam kao tehnološki višak, ali mi otpremnina nije isplaćena. Tužio sam firmu zbog toga – kaže bivši radnik „Niskogradnje“ Perica Andrejić.

Aleksandar Đorđević je jedan od sedmorice radnika, trenutno radi kao portir. Platu nije primio 25 meseci, kao ni regres, niti jubilarnu nagradu za 30 godina rada.

– U firmi radim 34 godine. Snalazim se na razne načine. Bavim se poljoprivredom, a sin mi je student. Teško se živi. Bili smo svuda, ali nema pomoći da krene proizvodnja. Nešto moramo da preduzmemo – kaže Aleksandar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari