Evropska komisija najavila je juče slanje 140 miliona evra pomoći afričkim zemljama pogođenim ebolom – Gvineji, Sijera Leoneu, Liberiji i Nigeriji. Najveći deo novca, 97,5 miliona evra, namenjen je poboljšanju javnih usluga, prvenstveno u oblasti zdravstva, dok 38 miliona evra ide za „direktnu podršku sistemu zdravstvene zaštite“, precizirala je Evropska komisija.


U tom kontekstu, sredstva će biti izdvojena i za rešavanje problema „bezbednosti hrane, vode i kanalizacije“, a pet miliona evra biće uloženo u opremanje pokretnih laboratorija. Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene zaštite, od ebole je umrlo više od 1.800 ljudi.

Američka agencija za pomoć objavila je da će donirati 75 miliona dolara za još hiljadu kreveta u centrima za lečenje ebole u Liberiji, i za kupovinu 130.000 zaštitnih odela za zdravstvene radnike. Zdravstveni sistemi u zemljama Zapadne Afrike pod pritiskom su otkako je počelo širenje ebole zbog koje je već umrlo 1.900 ljudi. Američka agencija za međunarodni razvoj takođe je pozvala zdravstvene radnike da odgovore na širenje bolesti.

Radživ Šah, administrator te agencije, za Asošiejted pres (AP) rekao je da je neophodno još 700 međunarodnih stručnjaka i da će agencija pomoći američkim zdravstvenim radnicima da se angažuju u Africi u borbi protiv ebole. „Postaće gore nego što postane bolje. Imamo koherentnu i jasnu strategiju… ali trebaće nedelje i meseci da postanemo operativni na tom nivou“, rekao je Šah.

Donacija od 75 miliona dolara dodatak je donaciji od 20 miliona dolara koju je agencija ranije odvojila za borbu protiv ebole kada je počela da se širi u martu ove godine u Gvineji, a potom i u Liberiji, Sijera Leoneo u Nigeriji.

Stalno potrebna čista oprema

Oko 10 odsto do sada umrlih od ebole čine zdravstveni radnici. Najveći deo opreme koju oni koriste nakon upotrebe mora biti uništen, zbog čega je za borbu protiv ebole konstantno neophodna čista oprema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari