U Bajmoku, naselju u okolini Subotice, održan je peti Festival bunjevački ila, na kojem su predstavljeni tradicionalni bunjevački specijaliteti, ali se i nadmetale najveštije kuvarice.

Ovom zanimljivom manifestacijom, koja pre svega pruža mogućnost gurmanskog uživanja u gotovo već zaboravljenim bunjevačkim jelima, nastoji se očuvati deo tradicije Bunjevaca. Posetioci su tako mogli probati čobanski paprikaš, čorbu pokljukušu, fanke, gomboce, taranu s divenicom, punjeno pile sa krompirom, i kao dezert čuvenu deneks pitui, naravno, rezance s makom.

Na Festivalu su učestvovali mnogi ljubitelji kuvanja, ali su glavne ipak bile domaćice, kao najautentičniji stručnjaci za ovu vrstu umeća, koje su pored ukusnih gotovo zaboravljenih jela, demonsrtrirale i način njihovog spravljanja, kao i tradicionalnu odeću u kojoj su kuvarice nekada radile taj posao. Bilo ih je Subotice, Sombora, Male Bosne, Bajmoka, ali i iz Novog Sada, i drugih mesta u kojima žive Bunjevci.

Oragnizator ovog festivala je Bunjevački kulturni centar, a među gostima su bili i republički ministar prosvete Žarko Obradović, koji je festival otvorio, kao i predstavnici drugih nacionalnih zajednica iz Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari