Sudeći prema napisima u štampi, najpoznatiji Paraćinci među „običnim“ ljudima (što izuzima Tomicu Milosavljevića kao javnog funkcionera) jesu dvojica entuzijasta sa neobičnim hobijima – Slobodan Jelisavčići Nebojša Milanović.

Prvi, inače zaposlen u opštinskoj Direkciji za izgradnju, pokrenuo je internet sajt paracin-online.com, na kome čuva „svet koji nestaje“ – fotografije starinskih kuća i ljude i događaje koje želi da sačuva od zaborava. – Mnoge seoske kuće nestaju, a i stari ljudi sa njima. Hteo sam da ih zabeležim da deca znaju kako je selo nekad izgledalo – objasnio je Jelisavčić, čiji je hobi lepo sklopljen sa poslom budući da je, kako kaže, „zadužen da sav putni inventar održava u ispravnom stanju, u sva 33 paraćinska sela“. To mu omogućava da često „krstari terenom“ i da fotografijom zabeleži i postavi na sajt prizore koje smatra vrednim čuvanja. Kako navodi, sajt je videlo do sada 60.000 posetilaca iz 79 zemalja, od Nemačke do Sudana i Novog Zelanda. Mada, kako njegov tvorac ističe, sajt nije profesionalan i mada ga Jelisavčićsam, uz pomoćprijatelja iz inostranstva finansira, poneki koji su ga u surfovanju „posetili“, javili su se da zahvale što je tako idilično postavljen i što budi nostalgiju.

A Nebojša Milanovićviše je od dvadeset godina kolekcionar vojne opreme, tako da je beogradska štampa čak objavila da bi, nastavi li kao i do sada, uskoro mogao da „naoruža čitav puk“. I njegovo je osnovno zanimanje na neki način povezano sa hobijem – referent je u Vojnom odseku. Ispričao je da ne pamti kako se zainteresovao za vojnu istoriju, ali počeo je da sakuplja delove opreme u sedmom razredu osnovne škole, kada mu je otac poklonio sablju „palaš saksonski“, model 1891.

– Posle te kupovine počela je da me obuzima prava sakupljačka strast. Radovao sam se svakom predmetu koji sam nabavio, ne razmišljajući da li ću sutra imati šta da doručkujem – rekao je ovaj kolekcionar. Milanovićje postao član Međunarodne asocijacije kolekcionara bajoneta i, što je posebni kuriozitet, u saradnji sa Džimom Madoksom, jednim od najvećih svetskih kolekcionara bajoneta (poseduje oko 3.000 komada), u slovenačkom listu Zbiralec objavio je i članak o jugoslovenskim bajonetima. Džim je dao fotografije, a Nebojša podatke. U njegovoj kolekciji je i husarska sablja M-1808 koja je uvedena kao prva formacijska sablja za gvardijski eskadron kneza Miloša Obrenovića, ađutantska uniforma sa dvora kralja Aleksandra, kokarda finansijske kontrole Kraljevine Jugoslavije, pištolj „gaser montenegrin“ oficira crnogorske vojske…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari