Da multikulturalizam može biti i turistički brend pokazuje Interetno festival koji se tokom ove nedelje devetu godinu zaredom održava u Subotici, a u okviru kojeg se okupljaju plesne folklorne grupe iz celog sveta, predstavljaju stari zaboravljeni zanati, nastupaju ulični teatri i zabavljači, dok posetioci mogu probati i poneka od nacionalnih jela drugih zemalja.

Subotica tokom Interetno festivala postaje malo globalno selo, čiji su privremeni stanovnici ove godine i gosti iz Kolumbije, Južne Koreje, Kanade, Paragvaja, Italije, Moldavije, Grčke i Mađarske, i naravno Srbije.

– Subotičani nekoliko vekova žive u multietničkom ambijentu gde se prožimaju kulture nekoliko nacija, a festival je prilika da te svoje kulture i tu bogatu zajedničku tradiciju ukrste i podele sa drugim narodima – kaže gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, napominjući da je i festival primer da nas razlike spajaju, i to kulture sa svih kontinenata.

Tamaš Korhec, dosadašnji pokrajinski ministar za manjine a sada predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, podsetio je prilikom otvaranja festivala da vrednost i ponos Subotice može biti bogata istorija, ili urbanističko nasleđe kakvo je jedna od najlepših gradskih kuća u ovom delu Evrope, ali da su to ipak u najvećoj meri građani Subotice koji vjeruju da je tolerancija ključ suživota.

– Subotica je gotovo jedini grad u Evropi u kojem žive u gotovo podjednakom broju tri različite nacije. Iz ove različitosti možemo izvući neke vrednosti, koje nas čine plemenitijim. I zbog tog iskustva možemo reći da tolerancija nije najviši nivo zajedničkog života, već da je interkulturalizam i multikulturalizam najviši stepen multietničnosti – rekao je Korhec.

Festival se održava u specijalno za tu priliku izgrađenom Etnoselu u kojem se mogu ljudi družiti, oprobati neki od internacionalnih specijaliteta, pogledati zanimljive ručne radove, rukotvorine i učestvovati u nekoj od radionica gde će se i sami oprobati u starim zanatima. Ove godine je onih koji su želeli da uživaju u svemu što pruža specifičnost jednog ovakvog festivala bilo više nego svih proteklih godina.

A najveseliji deo je plesna panorama u kojoj svake večeri svoje umeće predstavljaju folklorne družine sa nekoliko kontinenata, ali i mališani koji tek uče prve korake tradicionalnih igara svoje zemlje.

Kao prateći deo festivala tu je i izložba najboljih radova sa međunarodnog konkursa „Ex Libris“, viteške igre u organizaciji viteškog reda Sveti Longije, kao i ulične pozorišne predstave za decu. Interetno festival kapije Etnosela zatvara u četvrtak uveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari