U Bistrici kod Petrovca na Mlavi prošle subote po četvrti put održani su Dani vodeničara i pomeljara, koji predstavljaju jedinstvenu manifestaciju u Srbiji. Žitelji Bistrice, koja je 1986. godine proglašena etno-selom, ovu manifestaciju organizuje kako bi gostima predstavili sve lepote tradicije i prirode Homolja, u cilju podsticanja razvoja turizma i male, porodične privrede.

Posetioci su mogli da vide i degustiraju zdravu hranu ovog podneblja, kao što su: jestive gljive, kravlje i ovčje mleko i sir, kukuruzno belo i žuto brašno, med, suve šljive, grožđe i domaća prepečenica. Održan je i bogat kulturno-umetnički program, uz nastup poznatih Bistričkih trubača.

-U organizovanju ove manifestacije učestvuje celo selo, jer želimo da sačuvamo tradiciju svog zavičaja, a na to nas obavezuje i status etno-sela – istakli su čelnici MZ Bistrica. Osim po zdravoj hrani i netaknutoj prirodi, Bistrica je privlačna i zbog svojih brojnih vodenica, za koje neki hroničari i meštani smatraju da su podignute još u tursko doba, u 16. veku, za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog. Zahvaljujući ovim starim građevinama, Bistrica je pre 30 godina proglašena za kulturno dobro od velikog značaja, kao kulturno-istorijska celina. Glavno mesto u ovom kompleksu zauzima deset vodenica i dve valjavice za valjanje sukna, koje rade povremeno, samo onda kad ima vode u rečnom koritu. Tu je i crkva cara Konstantina i carice Jelene, podignuta na ostacima manastira Ćerinac koji su porušili Turci.

Manifestaciju Dana vodeničara i pomeljara pomaže i lokalna samouprava, kao pomoć meštanima Bistrice da unaprede turizam i ukupan napredak svog sela. U ovom selu gosti mogu da vide i spomen-sobu posvećenu čuvenom maratoncu i našem prvom olimpijcu Dragutinu Tomaševiću (1890-1915), učesniku Olimpijade 1912. godine Stokholmu. Njegov rođak Radiša Radojković prikupio je i izložio fotografije i lične stvari svog slavnog pretka, koje posetiocima pokazuje besplatno, preko cele nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari