Nakon februarske pauze, Centar za posetioce Lepenski vir otvoren je za posete. Turiste iz zemlje i sveta koji budu pohodili Lepenski vir, po kome je cela jedna mezolitska kultura dobila ime i koji predstavlja izuzetno značajno i u mnogo čemu jedinstveno praistorijsko nalazište, očekuju značajne novine proistekle iz projekta „Arheološko nasleđe, lokaliteti bliže turistima“ realizovanog preko „IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija“.

Projektne aktivnosti sprovedene tokom dvanaest meseci trajanja projekta ukupne vrednosti oko 810.000 evra bile su usmerene ka poboljšanju infrastrukture za zaštitu, konzervaciju i predstavljanje arheološkog nasleđa u opštinama Majdanpek (Srbija) i Dimovo (Bugarska). Investirano je u sistem grejanja i ventilacije u Centru za posetioce na Lepenskom viru, kao i u opremanje Centra za posetioce i arheologiju u Dimovu sa stalnom postavkom arheološkog nasleđa.

Nabavljeni su i minibus i električni bicikli, tehnička oprema, a radilo se i na razmeni znanja u oblasti upravljanja turistima, povećanju konkurentnosti i saradnje turističkog sektora u graničnom regionu, osmišljavanju i izradi modernog višejezičnog propagandnog materijala, izradi višejezičnog sajta, predstavljanju na „Green Days Festivalu“ u Sofiji.

Uslovi za razgledanje Vizitorskog centra ove sezone biće mnogo bolji zahvaljujući ugrađenom sistemu za grejanje i hlađenje, saznajemo kod Upravljača turističkim prostorom Lepenski vir d.o.o.

-Sa opremom za klimatizaciju, dobijamo bolje uslove za posetioce, te očekujemo produžetak sezone. Novost će ove godine biti i iznajmljivanje bicikala na električni pogon za one koji vole ovaj vid rekreacije, a ne mogu da nose svoje bicikle. S obzirom na najave grupnih poseta, ove godine očekujemo oko 32.000 posetilaca, kaže za Danas v.d. direktora UTP Lepenski vir d.o.o. Vladimir Nojković.

Posetioci nedavno održanog Međunarodnog sajma turizma u Beogradu bili su u prilici da se upoznaju sa novim propagandnim materijalima, turističkim vodičima kroz „Arheološka blaga Majdanpeka“ i arheološko nalazište Lepenski vir na srpskom, nemačkom, engleskom, francuskom, rumunskom i bugarskom jeziku, koji su deo promotivnih materijala urađenih kroz projekat. Od Borisa Ilijevskog, koji je bio menadžer projekta, a nosilac je inače bila opština Majdanpek, saznajemo da će, zahvaljujući svim sprovedenim aktivnostima, sezona poseta u opštini Majdanpek biti povećana sa 8 na 11 meseci godišnje, kao i da će se broj noćenja turista povećati za 20 procenata. Benefite će osetiti i učenici škola u okruženju, studenti, naučnici, i svi oni koje arheologija zanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari