Kulturno-umjetničko društvo „Tekstilac“ iz Bijelog Polja osnovali su radnici Vunarskog kombinata 1964. godine.

To je bilo vrijeme kada je radnicima nekadašnjeg tekstilnog giganta bilo do pjesme i igre, do putovanja i druženja. Kasnije je KUD pripao Centru za kulturu, tako da i danas radi u okviru ove ustanove. Od formiranja do danas KUD „Tekstilac“ je nastupao na mnogim manifestacijama, smotrama folklora, obišao mnogo evropskih država. Posljednjih mjeseci je imao mnogo značajnih nastupa u bivšim jugoslovenskim republikama, a nedavno je nastupio i na Festivalu folklora u Gemliku-Bursa u Turskoj.

– Ovaj Festival organizuje Anadolijsko folklorno udruženje, a KUD Tekstilac je jedini ansambl iz Crne Gore koji je učestvovao na ovom Festivalu. Predstavili smo se sa koreografijama Crna Gora, Sandžak, Šopske i igre iz Srbije. Interesantan je podatak da u Turskoj godišnje ima više od 2. 000 festivala ovakvog tipa, a mi smo dobili dosta ponuda za učešće. Osim što smo učestvovali na Festivalu folklora u Gemliku, posjetili smo i neke značajne objekte kao što su Aja Sofija, Plava džamija i neke druge značajne objekte, kaže Tufik Bojadžić, direktor Centra za kulturu.

KUD „Tekstilac“ trenutno ima na svom repertoaru 18 umjetničkih koreografija, a do kraja godine će imati još dvije. Umjetnički rukovodilac „Tekstilca“ Željko Cvijovićkaže da su koreografije postavili poznati majstori Vlado Šoć, Ibiš Kujevići Dragan Nikolić. KUD trenutno ima 230 članova i radi u pet grupa, od dječjeg do prvog ansambla. Puna pažnja se posvećuje svakom koraku, pokretu, taktu, ritmu…

– Svaka igra ima svoju određenu ljepotu i senzibilitet. Međutim, od koreografije zavisi ljepota nastupa. Na primjer, u Crnoj Gori kada se napravi „Lovćen“, svi pozitivno reaguju, kaže Željko Cvijović.

Za mnoge koreografije veoma je bitna i kondicija. Takve su igre iz Crne Gore, koje odslikavaju čojstvo i junaštvo crnogorskog naroda. Koreografija jednog kulturno-umjetničkog društva treba da odslika temperament, način života, kulturu i sve ono što karakteriše narod koji koreografija predstavlja.

– Po meni, najatraktivnije su igre iz Srbije i Makedonije, a kada je u pitanju nošnja, crnogorska je ispred svih. Gledajući crnogorsku nošnju, vidi se da su Crnogorci bili ratnici, da su teško živjeli, ali da su voljeli lijepo da se nose. Crnogorci su nekada i njivu prodavali da bi kupili lijepo odijelo, priča Cvijović.

Mnoge narodne igre predstavljaju način udvaranja djevojkama, rituale pred boj, igre na svadbama, a pojedine igre i odslikavaju smrt.

– To su takozvane ritualne igre i u Ponišavlju se igraju. U svakom slučaju, suština folklora je da predstavi jedan narod. Folklor je svestrana umjetnost. Članovi kulturno-umjetničkog društva moraju da budu dobri igrači, pjevači, glumci, moraju da budu dobri plesači, recitatori, govornici… U okviru kulturno-umjetničkog društva mora da postoji dobar orkestar. Mi odnedavno imamo i hor koji vodi profesorica muzike Jelena Đakovići gdje god smo sa tim horom nastupali, publika je bila oduševljena, priča Cvijović.

Međutim, „moderno“ vrijeme donosi nove stilove muzike. Interesovanja su drugačija. Način razmišljanja. Tradicionalna muzika i folklor su nekomercijalni.

– Jeste, sluša se neki rep, neki di-džejevi, neke Seke, Lane, Jane…, međutim ima i mladih koji se bave folklorom. Veliki je problem što je folklor u medijima i školama veoma malo zastupljen, kaže Cvijović. Kemal Musić

Gostovanje u Hrvatskoj

KUD „Tekstilac“ je prošlog vikenda gostovao u Rešetarima u Hrvatsku, na tamošnjem Festivalu folklora. Na ovom Festivalu je učestvovalo pet ansambala iz bivših jugoslovenskih republika, a KUD „Tekstilac“je predstavljao Crnu Goru. Predsjednik KUD „Tekstilac“ Rajko Stevovićkaže da su se u Rešetarima predstavili sa četiri koreografije. „Predstavili smo se sa koreografijama Crna Gora, Sandžak, Igre iz centralne Srbije, a nastupio je hor našeg KUD-a“, kaže Stevović. On podsjeća da je Festival u Rešetarima imao pauzu od početka devedesetih i da je ove godine ponovo pokrenut. „Devet puta smo učestvovali na ovom Festivalu i trebalo je da dobijemo Zlatnu značku i Orden bratstva i jedinstva, ali taman te godine, kad je trebalo da nam uruče ta priznanja, Festival se ne održa. Inače, sa KUD Rešetari smo dugogodišnji pobratimi“, kaže Stevović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari