U kovid bolnici niškog UKC preminuo dečak od 16 godina iz Vranja 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Dečak iz Vranja star 16 godina preminuo je od posledica kovida 19 na Klinici za dečije interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, potvrđeno je danas u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor UKC Zoran Perišić kazao je novinarima da je dečak preminuo 18. novembra, nakon što je primljen na lečenje 24. oktobra, a od samog početka bio na aparatu sa visokim protokom kiseonika.

“Usled pogoršanja stanja, devetog dana, odnosno 4. novembra prebačen je na respirator. Nakon dve sedmice, 18. novembra uveče, naglo su mu pali pritisak, saturacija i srčana frekvencija. Pokušana je reanimacija, koja, nažalost, nije dala rezultate”, rekao je Perišić.

On je dodao da je ovaj adolescent bio gojazan, odnosno imao „visok indeks telesne mase“, što je faktor rizika u lečenju kovida 19.

Primljen je na lečenje u teškom stanju.

Tokom hospitalizacije dečaka su lečili anesteziolozi, dečiji hirurzi, ORL specijalisti, grudni hirurzi i kardiohirurg, kazao je on.

Prema zvaničnim podacima niškog UKC, ovo je drugi smrtni ishod među decom koja su hospitalizovana u dečijoj kovid bolnici te ustanove.

Krajem aprila ove godine preminuo je dečak star devet godina, takođe iz Vranja, koji je bio hospitalizovan dvadesetak dana.

U upravi UKC su tada kazali da je dečak imao nekoliko ozbiljnih pridruženih bolesti koje su ugrožavale njegovo zdravstveno stanje i pre infekcije korona virusom, a koje su doprinele smrtnom ishodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari