Od kovida može da umre još stotine hiljada Evropljana 1Foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Još 300,000 stanovnika Evrope moglo bi da izgubi život zbog kovida 19, dok bi njih još 800,000 moglo da završi u bolnicama.

Ovo je jedan od nalaza studije „Unexposed populations and potential COVID-19 burden in European countries„, koju prenosi sajt Nature, a koja se bavila predviđanjem daljeg toka pandemije na osnovu broja osoba koje su do sada primile vakcinu ili preležale kovid u 19 država Evrope.

Prethodno pomenuti brojevi međutim predstavljaju najgori mogući scenario i nastupili bi u slučaju da se ukunu sve mere odnosno da se život vrati tamo gde je bio pre pandemije.

Pri tome, autori navode da ne bi sve zemlje bile podjednako pogođene.

Države u kojima je manji procenat stanovništva vakcinisan, kao i one gde je manji broj osoba do sada bio zaražen, bile bi pod većim udarom.

Tako bi se u Rumuniji, koja ima jednu od najnižih stopa vakcinacije, moglo očekivati osam hospitalizacija na 1,000 stanovnika, a u Engleskoj manje od jedan na 1,000.

Takođe, ako se pogledaju apsolutni brojevi, primera radi u Nemačkoj, koja ima stariju populaciju, 280,000 osoba moglo bi da završi u bolnici dok se za Danasku predviđa 6,300 hospitalizacija.

Ova analiza ne uzima u obzir mogućnost pojave nove varijante koju prirodni ili vakcinalni imunitet ne bi mogao da zaustavi, niti uzima u obzr dužinu trajanja imuniteta.

Ipak, kako navode stručnjaci iako se brojevi koji su predstvaljeni moraju uzeti sa rezervom, vrednost ove studije je u tome što pokazuje da kraj pandemije se još uvek ne nazire.

Do sada je od kovida 19 u Evropi obolelo preko 70 miliona ljudi dok je 1,6 miliona izgubilo život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari