Žene na selu su tradicionalno ravnopravni učesnici u ekonomskom razvoju svojih sredina i u svim privrednim aktivnostima, ali je vrednovanje njihovog doprinosa nedovoljno. Posredno to znači neiskorišćeni potencijal, radni, kreativni i intelektualni.


Kako bi se žene što uspešnije uključile u ruralni razvoj, Udruženje Femina creativa iz Subotice pokrenula je inicijativu za realizaciju projekta koji bi doprineo da se znanja, iskustvo, veštine i kreativnost seoskih žena podstaknu i dobiju veći prostor u razvoju tih sredina, i u poboljšanju socio-ekonomskog položaja seoskih žena i njihovih porodica. Projekat bi trebalo da se realizuje u pet gradova ili opština, Subotica, Niš, Bačka Topola, Mali Iđoš i Kovačica, a sadržao bi organizovanje Dana žena (izložbe proizvoda koje su one izradile, promociju tradicionalnih znanja kao ekonomske kategorije, razgovore o položaju seoskih žena); održavanje prve nacionalne konferencije o ulozi žena u ruralnom razvoju kao i osnivanje mreže ženskih i drugih asocijacija koje se bave socio-ekonomskim položajem žena na selu, navodi Ruža Rudić-Vranić, koordinator Femine creative.

Realizacija ovog projekta ima za cilj i primenu odnosa institucija i javnog mnenja prema radnom angažovanju seoskih žena, kao i stvaranje strateškog pristupa njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju. To pre svega podrazumeva i izradu lokalnih strategija za zapošljavanje žena u pomenutih pet gradova i opština. Sprovođenje ovog projekta omogućili su Američka agencija za pomoć i razvoj USAID i Institut za održive zajednice ISC, kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari