Od lovačke kuće zatvorenog tipa do prestižnog mesta za izlazak Novopazaraca: Turistički dom 'Sopoćani' čeka projekat za rekonstrukciju 1foto: Elmedin Hajrović/ATAImages

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i SPC usaglašavaju projektni zadatak za rekonstrukciju Turističkog doma Sopoćani, koji se nalazi u neposrednoj blizini istoimenog srednjevekovnog manastira.

Nosilac projekta je Turistička organizacija Novog Pazara (TONP), čiji direktor Dejan Bilojica kaže da se radi o „izuzetno važnom i zahtevnom poslu“.

– U arhivi smo pronašli izvorni projekat arhitekte Dragiše Brašovana, a Republički zavod je uradio skeniranje trenutnog stanja. Na osnovu toga biće definisan projektni zadatak rekonstrukcije i sledi izrada projektno-tehničke dokumentacije, za koju će biti raspisan tender – objašnjava Belojica.

Naglašava da će se osim rekonstrukcije objekta „po originalnom projektu“, raditi i restauracija unikatnog nameštaja, za koji se tvrdi da je izrađen u radionicama zatvora u Sremskoj Mitrovici.

Vrednost rekonstrukcije je 40 miliona dinara, koje je obezbedilo Ministarstvo turizma. Ugovor o realizaciji tog projekta, krajem prošlogodišnjeg leta, potpisali su ministar turizma Husein Memić i direktor TONP Belojica. Tada je najavljeno da će poslovi krenuti u martu ove godine.

Do početka rekonstrukcije u datom roku nije došlo zbog dugih razgovora o projektnom usaglašavanju i mnogobrojnih poslova na obezbeđivanju plansko – tehničke dokumentacije.

Turistički dom Sopoćani je spomenik kulture od posebnog značaja i decenijama bio je prepušten propadanju.

Zna se da je izgrađen posle Drugog svetskog rata. Po jednim podacima bilo je to 1945, a po drugim 1953. godine. Izgrađen je po projektu slavnog arhitekte Brašovana za potrebe tadašnje Službe unutrašnjih poslova Srbije.

Bila je to lovačka kuća zatvorenog tipa, a kasnije je postala elitno mesto za prijem domaćih i stranih političkih, privrednih i kulturnih delegacija, a onda i prestižno mesto za izlazak Novopazaraca.

U decenijskom postojanju zapuštenost je mnogostruko premašila elitizam. Objektom je dugo upravljalo bivše Ugostiteljsko preduzeće “Lipa”, koje je pored starog izgradila novo zdanje sa smeštajnim kapacitetima i malim sportskim terenima.

Od početka devedesetih godina prošlog veka, Turistički dom je počeo da menja “gazde”, jer je UP “Lipa” objekat počela, pod zakup, da izdaje svojim radnicima i trećim licima. Svi su bili zainteresovani samo za izvlačenje dobiti, a niko za investiranje.

Kad je najavljena privatizacija tog preduzeća, Vlada Srbije, čiji premijer je bio Vojislav Koštunica, uredbom je, bez naknade, objekat je ustupljen na korišćenje manastiru Sopoćani. Desetak godina kasnije, državne vlasti su odlučile da dom postane vlasništvo manastira.

U Turističkom domu Sopoćani, decenijama, okupljali su se i stvarali učesnici likovne kolonije “Sopoćanska viđenja” i Škole starih slikarskih tehnika, u kojoj su likovni stvaraoci iz zemlje i inostranstva učili tehnike fresko slikarstva. Škola odavno ne postoji, a likovna kolonija je preseljena u naselje Pazarište, udaljenom desetak kilometara od Turističkog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari