Od muških zločina stradalo najmanje 216 žena 1

Mreža Žene protiv nasilja pokrenula je prikupljanje potpisa podrške peticiji da se 18. maj proglasi Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

Pomenuti datum je izabran kao dan sećanja na sedam žena koje su u samo 72 časa ubijene od strane muških članova porodice i partnera. Ubistva su se dogodila 16, 17. i 18. maja prošle godine. Prvo su u okolini Kanjiže ubijene četiri žene. Istog dana u blizini Velike Plane nasilnik je ubio bivšu suprugu, a potom su u Čačku i Beogradu, muževi ubili svoje dve supruge.

Kako je ukazano da današnjoj konferenciji za medije, održanoj u prepunoj sali beogradskog Medija centra, ovaj datum istovremeno podseća i na kontinum muških zločina nad ženama u Srbiji, od kojih je u proteklih šest i po godina stradalo najmanje 216 žena. Istaknuto je da u Srbiji ne postoji javna statistika, pa su mediji i dalje jedini izvor informacija o ubistvima žena u porodično partnerskom kontekstu, te je opravdana sumnja da je broj ubistava veći od pomenutog.

Takođe, nije poznat ni podatak o tome koliko žena umre od posledica koje dugogodišnje nasilje ostavlja na njihovo zdravlje. Organizatorke peticije su istakle da neuspeh države da zaustavi nasilnike i učini sve da zaštiti živote žena ima nesagledive posledice kako na porodice žrtava, zajednice u kojima su živele, tako i na društvo u celini.

Vedrana Lacmanović iz Mreže Žene protiv nasilja, ukazala je da su neki od zahteva iz peticije – postavljanje spomen pliče za ubijene žene i uspostavljanje sistema podrške članovima porodice, ali i čitavoj zajednici. Slobodanka Macanović iz Autonomnog ženskog centra je izjavila da država mora da preuzme odgovornost za propuste, jer nije zaštitila svoje građanke.

Podrška prikupljanja potpisa za peticiju je ogromna, imajući u vidu da su na današnjoj konferenciji prisustvovali brojni predstavnici nevladinih organizacija, ali i i nezavisnih institucija – Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Gordana Stevanović, zamenica ombdusmana Saše Jankovića, pročitala je njegovo pismo podrške, pošto on nije mogao da prisustvuje konferenciji. Janković u pismu, između ostalog, podseća da je ovog leta uputio preko stotinu preporuka u vezi sa 74 sučaja u kojima su žene trpele nasilje, a njih 12 izgubilo život usled porodičnog ili partnerskog nasilja, „jer sam utvrdio brojne propuste u radu organa vlasti“.

Građani i građanke moći će da peticiju potpišu svake srede od 2. novembra na Trgu republike, kao i u 18 gradova i opština, ali i u prostorijama AŽC.

Jedna usmrćena sekirom, jedna bejzbol palicom…

U Srbiji je od 1. januara do 14. oktobra. 2016. u porodično-partnerskom kontekstu ubijeno najmanje 25 žena, govore medijski članci koje je analizirala Mreža Žene protiv nasilja. Sve ubijene žene su poznavale učinioca. U partnerskom kontekstu ubijeno je 19 žena – 10 je ubio suprug, dve bivši suprug, dve bivši nevenčani suprug, tri nevenčani suprug i dve partner. U porodičnom kontekstu je ubijeno šest žena – dve je ubio sin, dve unuk, jedna je ubijena od strane rođaka, a jednu je ubio otac.

Od ukupno 25 ubistava, oko trećine je učinjeno vatrenim oružjem, a oko druge trećine usmrćeno je nožem. Šest žena je usmrćeno na druge načine – jedna bejzbol palicom, jedna sekirom, jedna električnim kablom, jedna čekićem, jedna je bačena sa 8. sprata, jedna šipkom.
U šest od 25 slučajeva, nasilnik je bio prijavljen nadležnim institucijama, dok je u ostalim slučajevima nepoznato da li je žena prijavljivala nasilje pre nego što se desilo ubistvo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari