Od naredne školske godine izmenjeni udžbenici za biologiju 1Foto: Danas

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na „biološki smisao adolescencije“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u ovim udžbenicima. Ministarstvo prosvete je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku dostave Zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

Ranije danas o ovoj temi je pred Odborom za obrazovanje Skupštine Srbije je govorio ministar prosvete Branko Ružić koji je kazao da će izdavačima biti upućen zahtev da isprave nedostatke u udžbeniku biologije za osmi razred u delu sadržaja koji se odnosi na biološki smisao adolecencije.

Ministar je rekao da se NPS izjasnio da postoje odstupanja u vezi sa sociološkim i psihološkim predznanjima osmaka i da „propagiranje tolerancije može da se uradi na mnogo jasniji i prijemčiviji način nego što je to urađeno u udžbenicima“.

– Mi smo se držali procedure, uputili smo zahtev ZUOV-u da formira komisiju sačinjenu od psihologa i sociologa koja će proveriti da li postoji inerepretacije ideološke prirode u udžbenicima, koje mogu na neki način da uznemire ili zbune našu decu. Dobili smo mišljenje komisije koja je utvrdila nedostake u udžbenicima koji se odnose na biološki smisao adolescencije i ZUOV će na osnovu člana 41 Zakona o udžbenicima uputili izdavačima obrazloženje, a oni su dužni da u roku od deset dana dostave ZUOV-u ispravljen rukopis udžbenika. Da ne bude da je ovo pobeda bilo čija, mislim da je ovo pobeda obrazovnog sistema – kazao je Ružić.

Prethodno je podsetimo „pod lupom“ stručne javnosti bio program biologije za osmi razred koja je jednoglasno ocenila da je on u potpunosti zasnovan na prihvaćenim teorijama, činjenicama, zaključcima i tumačenjima biološke nauke, što je stav koji je podržao i Nacionalni prosvetni savet, čije je izjašnjenje tražio ministar.

Raspravu u javnosti o programu i sadržaju udžbenika biologije koji se odnose na polni i rodni identitet najpre je pokrenuo Pokret Dveri, koji smatra da lekcije u kojima se ova tema obrađuje predstavljaju „skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima“.

Potom je patrijarh SPC Porfirije na molebanu za spas braka i porodice kazao kako su „ovih dana saznali da su u udžbenike osnovnih i srednjih škola kod nas ispod žita, daleko od oka javnosti, unete lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju“ i zatražio od nadležnih organa da se odmah povuku iz upotrebe svi udžbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u srednjim, osnovnim školama i predškolskim ustanovama u kojima postoje takve lekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari