Od planinarenja do veselog spusta 1

Narednih petnaestak dana u Negotinu će su u okviru Majskih svečanosti povodom Dana opštine Negotin smenjivati 35 različitih programa koje su pripremili lokalna samouprava, Turistička organizacija, Dom kulture, Istorijski arhiv, Narodna biblioteka, Muzej Krajine, obrazovne ustanove i udruženja.

Svečanosti su počele u nedelju na Rogljevačkim pivnicama, gde je Turistička organizacija i PD „Deli Jovan“ trebalo da organizuje planinarsku akciju, a završavaju se u nedelju, 21. maja, „Veselim spustom Timokom“.

Tokom manifestacije biće otvorena izložba „Đorđe Vajfert“ iz zbirke Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, a Muzej Krajine Negotin će takođe promovisati publikaciju „Arheologija Muzeja Krajine“ autora Gordana Janjića. Dan pobede obeležiće organizacija SUBNOR-a, dok će najmlađi Negotinci učestvovati u tradicionalnom Dečijem karnevalu i predstaviti se programom „Škole svome gradu“. Deo Majskih svečanosti čini i Rok veče na trgu na kome će nastupiti negotinski rok sastavi i Tanja Jovićević i Oktobar 1864 kao i Etno dan na kome će MZ i KUD-ovi predstaviti sve ono što odlikuje njihova sela. U večernjem revijalnom programu biće proglašeni pobednici ovogodišnje manifestacije.

Na gradskom trgu i ove će godine biti održan 12. Međunarodni sajam meda i vina „Oni vide med i vinO“ koji će okupiti oko 150 izlagača iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Makedonije, a svoja vina predstaviće vinari iz svih poznatih vinskih krajeva naše zemlje. Dan opštine Negotin, 12. maj, obeležiće svečana sednica opštinske skupštine na kojoj će biti dodeljena priznanja.

Do kraja Majskih svečanosti na programu su godišnji koncert KUD „Stevan Mokranjac“ sa gostima, koncert Kvarteta „Alternanca“, izložbe „Danilo Kiš“ na odeljenju za odrasle Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, negotinski umetnici i „Srbija i Srbi na filmu i Prvom svetskom ratu“, zatim promocija časopisa „Baštinik“, knjige Miodraga B. Jovića „Đenerali i generali Negotinske Krajine“. Negotinci će biti u prilici da pogledaju i projekcije filmova iz arhiva Jugoslovenske kinoteke „Povratak srpskih pobednika i otkrivanje spomenika Karađorđu“, „Srbija u Velikom ratu“ i “ S verom u Boga“.

Maturski ples i Noć muzeja

Negotinski maturanti pridružiće se 19. maja svojim vršnjacima širom Evrope kroz manifestaciju Maturski ples plešući na Gradskom trgu, a dan kasnije Negotin će biti i deo manifestacije „Noć muzeja“ kroz više programa koji će biti organizovani u subotu, 20. maja, od 17 do 22 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari