Jedanaest osoba je povređeno i sedam demonstranata je uhapšeno u Madridu u sukobima sa policijom tokom protestnog marša zbog posete pape Benedikta XVI, saopštila je juče policija. Ima sedam uhapšenih i 11 lakše povređenih, rekla je agenciji Frans pres neimenovana portparolka policije.


Sukobi policije i demonstranata dogodili su se u noći između srede i četvrtka u Madridu gde se okupilo oko 450.000 vernika iz cele zemlje povodom Svetskog dana mladih i posete pape. U Madridu se okupilo i oko 4.000 demonstranata koji su nosili transparente „Od poreza, nula evrocenta je za papu. Laička država“. Sukobi su izbili kada je priveden jedan demonstrant zato što je pokušao da flašom gađa raspoređene policajce.

Policija za razbijanje demonstracije na kraju je udaljila sve demonstrante i rasporedila svoje pripadnike na tom trgu. Papa Benedikt XVI založio se po dolasku u Španiju za ekonomiju koja bi više vodila računa o „čoveku“ a ne o „dobitku“, prvog dana posete Madridu gde će se sastati sa hiljadama vernika u okviru Svetskih dana mladih.

– Ekonomija ne može da funkcioniše tako što će se sama regulisati. čovek mora da bude u središtu ekonomije, koja treba da se oslanja na solidarnost a ne na profit – rekao je novinarima papa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari