Velika korupcionaška afera na kragujevačkom Pravnom fakultetu već odavno nije više udarna tema, ali je bez obzira na to činjenica da će taj slučaj još dugo predstavljati veliku mrlju na obrazu celog Univerziteta u Kragujevcu kako pred domaćom, tako i u međunarodnoj akademskoj javnosti.

Velika korupcionaška afera na kragujevačkom Pravnom fakultetu već odavno nije više udarna tema, ali je bez obzira na to činjenica da će taj slučaj još dugo predstavljati veliku mrlju na obrazu celog Univerziteta u Kragujevcu kako pred domaćom, tako i u međunarodnoj akademskoj javnosti. Senat kragujevačkog Univerziteta je, u međuvremenu, doneo čitav set antikorupcijskih mera koje su obavezujuće za sve ovdašnje fakultete i koje maksimalno treba da suze prostor za zloupotrebe, mahinacije i nepravilnosti u visokoobrazovnim ustanovama, naročito prilikom polaganja ispita. O učincima tog seta antikorupcijskih mera, međutim, procenjuju na kragujevačkom Univerzitetu, ozbiljnije će moći da se govori tek početkom naredne školske godine, odnosno posle analize tekućih ispitnih rokova na fakultetima.
Pored Senata, borbom protiv korupcije minulih meseci pokušavao je da se bori i antikorupcijski tim Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu. Ovdašnji Studentski parlament, podsetimo, formiran je još krajem prošle godine i bio je prva studentska asocijacija tog tipa u Srbiji. Nedugo potom, preciznije početkom godine, Studentski parlament kragujevačkog Univerziteta formirao je više komisija, među kojima i onu za borbu protiv korupcije. Ta Komisija osnovana je nešto pre izbijanja korupcionaške afere na Pravnom fakultetu, pošto se ovde već poduže šuškalo o profesorskim mahinacijama i zloupotrebama, i to ne samo na Pravnom, nego i na još nekim fakultetima. Rukovodstvo Studentskog parlamenta neposredno po formiranju Komisije za borbu protiv korupcije najavljivalo je ankete među studentima i druge vidove registrovanja profesorskih i studentskih zloupotreba na ovdašnjim fakultetima…
Ovih dana, odnosno gotovo šest meseci kasnije, ispostavilo se da Komisija za borbu protiv korupcije Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu nikada nije ni profunkcionisala na pravi način, a da ono malo aktivnosti koje je preduzela nisu dale nikakve rezultate. Nedavno je i predsednik te komisije podneo ostavku i sada se ponovo čeka početak naredne školske godine kako bi se ona (Komisija) iznova konstituisala i počela da radi svoj posao.
Komentarišući dosadašnji rad Komisije za borbu protiv korupcije, potpredsednik studentske organizacije Pravnog fakulteta Žika Ceković, koji je i član Saveta Univerziteta, navodi da su, primerice, u holovima svih ovdašnjih visokoobrazovnih ustanova bile postavljene kutije u koje su studenti mogli da stavljaju pismene primedbe na eventualne nepravilnosti na fakultetima. Te prijave, prema njegovim rečima, mogle su da se dostavljaju i nepotpisane.
– Kad je antikorupcijska komisija Pravnog fakulteta pre 20-ak dana otvorila kutiju, u njoj je našla dva čepa od „koka kole“, izgužvanu paklicu cigareta i ništa više. Studenti se, dakle, nisu odazvali pozivu Studentskog parlamenta vezanom za prijavu korupcije i ostalih zloupotreba na našem fakultetu. Pretpostavljam da je situacija slična i na svim ostalim fakultetima kragujevačkog Univerziteta. Zašto je to tako pitanje je koje zahteva podrobniju analizu. Ali, i pre takve analize može se poprilično pouzdano konstatovati da studenti vide da se s borbom protiv korupcije u domaćem visokom obrazovanju stalo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, mada je gotovo javna tajna da zloupotreba te vrste ima i na ostalim univerzitetima u zemlji. Otuda bi se moglo zaključiti da i studenti, kao i preovlađujući deo javnosti, očekuju da se u državi pokrene velika i sistematska akcija borbe protiv korupcije. Bez takve nacionalne strategije povremene kampanjske i selektivne akcije borbe protiv korupcije neće značajnije doprineti eliminisanju te patološke pojave koja ugrožava i same temelje društva – smatra Ceković, napominjući da očekuje da će nova Vlada Srbije napokon pokrenuti opštedruštvenu akciju borbe protiv korupcije u koju bi u Kragujevcu, pored Senata i Studentskog parlamenta Univerziteta, trebalo da se uključe i Savet za bezbednost Skupštine grada, Gradsko veće i drugi organi lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari