Nastavak briselskog dijaloga Beograda i Prištine ubuduće će imati nove aktere s obe strane. Umesto Ivice Dačića u pregovorima bi trebalo da učestvuje premijer Srbije Aleksandar Vučić, dok će doskorašnjeg kosovskog premijera Hašima Tačija u toj ulozi zameniti Isa Mustafa.

Nakon više meseci, koliko Kosovo nije formiralo vladu nakon izbora, za novog premijera izabran je predsednik Demokratskog saveza Kosova (čiji je predsednik ranije bio Ibrahim Rugova) Isa Mustafa.

Nakon što je potpisan koalicioni sporazum DSK sa Demokratskom partijom Kosova, u javnosti se postavljalo pitanje ko će biti premijer – Mustafa ili Tači. Međutim, lider DSK je izjavio ako on ne bude premijer u novoj vladi, da neće ni biti koalicije s DPK. U julu ove godine, neposredno posle izbora, Mustafa je izabran za predsednika Skupštine Kosova, uz podršku koalicije okupljene oko partije Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. Njegov izbor, ocenjen kao nezakonit, ubrzo je poništen, a kosovske partije nastavile su sa pokušajima da formiraju vladu.

Mustafa je rođen 15. maja 1951. u selu Prapaštica kod Podujeva, gde i danas ima vilu. Osnovnu i srednju školu, kao i Ekonomski fakultet završio je u Prištini. Magistar je organizacionih nauka u oblasti finansijskog menadžmenta i doktor ekonomije. Pisao je školske udžbenike iz ekonomije i bio član radne grupe za strategiju visokog obrazovanja Kosova. Redovni je član Akademije nauka i umetnosti Kosova.

U mladosti je bio jugoslovenski socijalistički omladinac, potom gradonačelnik Prištine u dva „cuga“ – od 1984. do 1988. i posle ponovo biran na istu funkciju 2007. i 2009. godine. Krajem osamdesetih nakratko je bio i direktor Zavoda za razvoj Kosova. Međutim, devedesetih napušta Kosovo nakon što su srpske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje, i živeo je u Nemačkoj, Švajcarskoj, Albaniji, Sloveniji i Hrvatskoj. Tih godina bio je ministar privrede i finansija „vlade Kosova u egzilu“. Na Kosovo se vratio nakon rata 1999. i bio profesor Univerziteta u Prištini, pre nego što je 2006. postao politički savetnik predsednika Kosova Fatmira Sejdiua. Za lidera DSK izabran je pre četiri godine.

Mustafa ima dva sina i ćerku. Interesantno je da je jedan od njegovih sinova na dan njegovog imenovanja za premijera Kosova bio pred sudom, zbog sumnje o malverzacijama u banci u kojoj je radio. Drugi njegov sin, takođe, imao je problema sa pravdom zbog zastrašivanja vlasnika jedne benzinske pumpe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari