Mljekara „Milka MDK“ u Bijelom Polju nedavno je počela da radi, nakon što je firma „Mapa International“ kupila na tenderu prethodnu mljekaru „Krisma milk“ u iznosu od 250.000 evra. Stečajni upravnik mljekare „Krisma milk“ Lakić Grdinić je dobio uvjerenja iz resornog ministarstva da će biti izmirena zaostala potraživanja prema radnicima iz sredstava od uplate po osnovu fiducije koje će se Vlada odreći u korist radnika.

Vlasnik novootvorene mljekare „Milka MDK“ Milovan Kadović kaže da su započeli proizvodnju jogurta i surutke sa 13, a da je otvoren konkurs za još radnika, te da se krug otkupa mlijeka širi i da će se u proljeće povećati broj proizvoda.

– Od proljeća ćemo proizvoditi različite vrste sireva – mocarelu, trapist i dimljeni sir kojeg nema u Crnoj Gori. Inače, plan nam je da otkupljujemo mlijeko sa terena Bijelog Polja, gdje se proizvodi oko 5.000 litara sirovog mlijeka, a ova mljekara ima potencijala sve to da preradi. Kada bi se otkupilo sve to mlijeko, uz korektan odnos prema kooperantima, može da se organizuje proizvodnja, u smislu da se od njih otkupi sirovo mlijeko, a da prema primorju i prema Podgorici ide finalan proizvod. Na cijenu tog proizvoda neće uticati transportni troškovi i troškovi održavanja mlijeka. Do proljeća neće biti značajnijih pomaka, ali na proljeće računam da ćemo otkupiti veću količinu mlijeka sa područja opštine, kaže Kadović.

Bjelopoljski kraj je poljoprivredni, pa je otvaranje ove mljekare od važnosti za ovaj kraj. Zbog toga će „Milka MDK“ imati podršku lokalnih struktura vlasti. Otvaranje mljekare „Milka MDK“ je, prema riječima predsjednika opštine Bijelo Polje Aleksandra Žurića, veoma važan događaj zato što će to direktno ili indirektno dotaći skoro svako domaćinstvo sa ovog područja.

– U Bijelom Polju polovina domaćinstava živi u ruralnom području i ja sam ubijeđen da kroz dobru organizaciju i osmišljen plan, za šta smo namjerni pomoći, svako domaćinstvo iz ruralnog područja može doći u poziciju da prodaje mlijeko ovoj mljekari, a ona druga polovina Bjelopoljaca koja živi u urbanom dijelu, imaće priliku da kroz maloprodaje kupi bjelopoljski mliječni proizvod, kazao je Žurić, naglašavajući da pospješivanje poljoprivrede za Bijelo Polje znači regulisanje tri vrste proizvodnje, te da ono što može motivisati proizvodnju je zagarantovan otkup. „ Imamo sreću da kompanija Mesopromet rješava taj problem kada je u pitanju stočarstvo, odnosno mesna industrija. Imamo firme koje su u zoni neodređenog statusa kada je u pitanju prerada voća i povrća i treći stub za koji smo se borili je proizvodnja i prerada mlijeka. Kada je prije nekoliko dana krenula sa probnim radom ova mljekara, okrenut je i novi list u tom pravcu. Možemo reći da smo napravili veliki korak prema oživljavanju sela“, kazao je Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari