Od proslave do nezadovoljstva 1 Foto: S. Župljanin 

Svečanom akademijom, otvaranjem laboratorije za ispitivanje građevinskog materijala i potpisivanjem sporazuma o saradnji sa SANU, Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP) obeležio je deceniju rada

-Pamet ne postoji samo u metropoli, već je prirodnim zakonom ravnomerno raspoređena i ne treba samo Novom Pazaru Srbija, nego istovremeno treba Srbiji i Novi Pazar – rekao je na svečanosti predsednik SANU i Odbora za obeležavanje ovog jubileja akademik prof, dr Vladimir Kostić, a studentima poručio da učenje doživljavaju kao igru i radost i da bez senke inferiornosti razvijaju svoje talente i da poštuju razlike „ali ne dozvolite da as spreče da ostvarimo nešto bolje nego što je, uplićući se u stereotipe, ostvarila moja generacija“.

Rektor ove visokoškolske ustanove dr Miladin Kostić ocenio je da su rezultati Univerziteta izuzetno dobri i da datum osnivanja  „nije datum za istoriju, već dan za bdućnost. To je  zbog toga što je cilj osnivanja ove visokoobrazovne ustanove da doprinese bržem razvoju ovog kraja i Srbije u celini“.Pomoćmica ministra prosvete za visokoobrazovanje i razvoj  Vesna Mandić naglasila je da su otvaranjem ovog univerziteta stvorene mogućnosti da mlade generacije u svom kraju stiču obrazovanje i da svojim znanjem sebi i svojoj porodici obezbede bolju budućnost, ali istovremeno i  društvu jer će ono biti uspešnije ukoliko svaki pojedinac doprinese koliko najviše može

Rektor Kostić i predsednik SANU akademik Kostić potpisali su sporazum o saradnji SANU i DUNP koji podrazumeva zajedničku organizaciju skupova i konferencija, učešće DUNP na naučnim projektima, a cilj je „unapređenje nauke, kulture i umetnosti u Republici Srbiji,zaštita naučne, umetničke građe i kulturnih dobara, podsticanje naučnog i umetničkog stvaralaštva“.Državni univerzitet je svoj jubilej obeležio  otvaranjem laboratorije za ispitivanje građevinskih materijala , koja nosi ime prof. dr Vere Nikolić-Stanojević, koja je utemeljila departmane tehničkih nauka i za interdisciplinarne nauke i Naučno-istraživačkog instituta, ali i koja je poslednje dane svog života posvetila osnivanju ove laboratorije.

U čast jubileja uspostavljena je Galerija rektora u kojoj je postavljen portret prvog rektora DUNP prof.dr Ćemala Dolićanina. Portret je delo akademskog slikara Čedomira Vasića iz Beograda.

Povodom ovog jubileja dodeljena su i priznanja. Najviše priznanje, nagrada „9.maj“ dodeljena je rektoru Miladinu Kostiću. Senat DUNP „Veliku povelju“ dodelio je Ministarstvu prosvete, svim državnim univerzitetima u Srbiji, Sulejmanu Ugljaninu, predsedniku opštine u Novi Pazar u vreme osnivanja univerziteta i Mehu Mahmutoviću, državnom sekretaru u Ministarstvu zdravlja. Ovo priznanje dobila su šestorica profesora i dva administrativna radnika. Devet najboljih studenata u školskoj 2015./2016.godini dobilo je novčane nagrade.

Od proslave do nezadovoljstva 2

                     Internacionalni univerzitet bez akreditacije

Istog dana kada je DUNP obeležavao svoj jubilej, objavljeno je da je drugi univerzitet u ovom gradu-Internacionalni ostao bez akreditacije. Ta je vest iznenadila ovdašnju javnost. Nacionalni savet za visoko obrazovanje odbio je akreditaciju 16 od 17 studijskih programa na Internacionalnom univerzitetu, koji je u ovom gradu zovu i „muftijinim univerzitetom“. Dozvolu za rad dobio je samo studijski program za engleski jezik i književnost.

Verovalo se da je akreditacija „gotova stvar“ kada je osnivač ove visokoškolske ustanove Muamer Zukorlić postao narodni poslanik i deo vladajuće većine. Posle nove odluke Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Zukorlić je najavio žalbu Upravnom sudu. .On je u saopštenju za javnost ocenio da je odluka „sprega korupcije, monopola i šovinizma, a kao glavne krivce za ne dobijanje akreditacije označio je rektora emeritusa Državnog univerziteta Novi Pazar Ćemala Dolićanina i predsednika Odbora za visoko obrazovanje SANU Dušana Teodorovića.

Zukorlić podseća da je univerzitet osnovan odlukom Vladw Srbije na čelu sa premijerom Zoranom Đinđićem „sa namerom davanja mogućnosti mladima Sandžaka da se u svom mestu uspešno školuju, čime bi se pospešio razvoj ovog ekonomski i infrastrukturno zapostavljenog područja, što je predstavljalo prvi krak na putu otklanjanja brojnih nepravdi prema Bošnjacima i ostalim građanima Sandžaka, a kao rezultat početka dijaloga Vlade u Bogradu i Islamske zajednice“.Trajnu dozvolu za rad univerziteta uručio je 2003.tadašnji premijer Zoran Živković uz uverenje „da više nikada neće morati da traže bilo kakvu dozvolu za rad“.Kako Zukorlić tvrdi u svom saopštenju, nekoliko godina kasnije Ministarstvo prosvete, kada je premijer bio Vojislav Koštunica,tražilo je da se obnovi sva osnivačka dokumentacija „jer je prethodna izgubljena“, a onda su Koštunica,Sulejman Ugljanin i Ćemal Dolićanin „ubrzano formiraju Državni univerzitet sa skoro istovetnim studijskim programima“.Kasnije je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić „blagoslovio spuštanje rampe na akreditaciju“. 

Zukorlić tvrdi da je Univerzitet „uvek odgovorno i precizno postupao po upozorenjima KAPK koji je „u narednom odlučivanju ignorisao sve ispravke i donosio odluke sa identičnim obrazloženjem iz akata upozorenja, što je značilo da je presuda unapred doneta“.

„Drugostepeni Nacionalni savet za visoko obrazovanje ignoriše sve argumente iz žalbe i prosto prepisuje odluke KAPK-a, dok Savetom predsjedava Ćemal Dolićanin, koji paralelno sa funkcijom rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru donosi odluke o akreditaciji konkurentskog novopazarskog univerziteta.Dok  u trećem stepenu Upravni sud obara sve odluke Nacionalnog saveta, a time i KAPK-a, Univerzitet podnosi novi zahtev sa potrebnom dokumentacijom, sada već sa punim iskustvom, otklanjajući i najmanje nedostatke, očekujući da se ova agonija jednom okonča. No, priča se ponavlja. Samo jedan program, ovaj put za engleski jezik i književnost, dobija pozitivnu ocenu, nakon čega ponovo sledi rampa od nepoznatog subjekta, a na čelu KAPK-a je, ni manje ni više, nego Ćemal Dolićaninin“.

Obrazloženja koja su se pojavila za ne akreditaciju Zukorlić naziva snopom laži i poluistina. Tvrdi da je laž da je neko na toj visokoškolskoj ustanovi magistrirao i doktorirao za mesec i po dana. Tačno je da pojedini profesori predaju na više departmana,što je zakonski nesporno kada su u pitanju zajednički predmetu (kao što su strani jezici), raskorak između Zakona o boravku stranaca i pravila KAPK ne može da bude adut protiv Univerziteta, a činjenica da su brojni profesori ovog Univerziteta doktorirali upravo ovde ne moće da bude valjan argument za odbijanje akreditacije, jer ni KAPK ni Nacionalni savet nisu nadležni za odlučivanje o validnosti diploma „za to su nadležni isključivo Vlada i resorno ministarstvo“.

„Jasno je da grupa profesora oligarhijski drži visoko obrazovanje u svom posedu ne dopuštajući bilo kome da formira kadrove mimo njihovog interesnog blagoslova“ – zaključuje u svom saopštenju Zukorlić i ne isključuje mogućnost „da je ovo i neka vrsta uzvraćanja udarca na na stavove izrečene sa pozicije predsednika Odbora za obrazovanje“.

Internacionalni univerzitet je ove školske godine upisao petnaestu generaciju studenata na osnovnim studijama.Ovih dana, sa te visokoškolske ustanove ponovo objašnjavaju da rade na osnovu dozvole koje su dobili još 2003.godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari