Iako je predsednik Srbije Boris Tadić u svečanom govoru Prvi srpski ustanak nazvao početkom „stoletnog hoda ka osvajanju ličnih prava i sloboda u Srbiji“, a Dositeja Obradovića utemeljivačem multietničkog društva, prekjučerašnje obeležavanje Dana državnosti Srbije obeleženo je sa par javnih istupa i ispada sa različitih strana, u kojima su u prvi plan stavljeni „genocid“ nad bošnjačkom manjinom i haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić.


U javne istupe može se ubrojiti tekst osvanuo na Fejsbuk stranici muftije Muamera Zukorlića, koji uređuje grupa sandžačkih omladinaca pod nazivom „Sandžak autonomija“, u kome se poručuje da se u Srbiji obeležava dan vezan za genocid 100.000 muslimana i rušenja 500 džamija u centralnoj Srbiji, koje su predvodili „Karađorđe i njegovih hajduci“. Na kraju se konstatuje da je reč o „Sretenju zločinaca“. Na takav Fejsbuk status oznaku da im se sviđa do juče je ostavilo oko 170 „fejsbukovaca“, a više od dve hiljade je postavilo komentare u kojima ima mnogo onih tipa – „jednom će i vama izostati pomoć Zapada, a onda će Srebrenica biti mila majka!“.

Sa druge strane, kao i prošle godine, tokom proslave Dana državnosti u Orašcu, demonstrirali su srpski desni ekstremisti, koje je policija legitimisala, ali nije privela. Pristalice grupa – Naši, Obraz i Srpski četnički pokret, skandirali su na svečanosti parole podrške Mladiću i Karadžiću, a vlast optuživali za izdaju Kosova, prekidajući govor ministra kulture Predraga Markovića.

„Mi danas ne slavimo samo datum, mi slavimo vrlinu i hvala onima koji u tome pomažu. Zahvaljujem i onima koji znaju šta je praznik, a šta vašar, jer vašari služe za izlivanje strasti, reagovao je ministar Marković.

Na pitanje Danasa da li je možda problem u izboru baš Prvog srpskog ustanka za Dan državnosti, koji se u Srbiji intenzivnije obeležava od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, istoričar Predrag Marković odgovara da tako postavljena dilema nema veze sa istorijskim činjenicama.

– Zukorlića svaki pomen neke srpske tradicije vređa. Bunio se i zbog praznovanja Svetog Save u školama, a to pokazuje koliko su njegovi stavovi ekstremni, pošto Sveti Sava nije samo pravoslavni svetitelj, on je začetnik jezika, pisma i školstva. A Prvi srpski ustanak nije podignut da bi se turski narod istrebio sa ovih prostora, čak u početku uopšte nije bio uperen ni protiv turske vlasti. Podignut je zbog terora dahija. Uostalom, nisu Srbi počinili seču knezova. Ako Zukorliću smetaju Sveti Sava i Karađorđe, onda ne znam šta mu, ili koja mu srpska istorijska ličnost ne smeta – kaže istoričar Marković za Danas.

Po njegovim rečima, sa druge strane to što pripadnici desničarskih grupacija demonstriraju, takođe nema veze sa datumom Dana državnosti.

– Oni uvek demonstriraju kad vide priliku za to da mogu javno da se pojave i datum tu ne igra nikakvu ulogu – smatra Marković.

Prpa: Potrebna demistifikacija

Prvi srpski ustanak koji se obeležava kao Dan državnosti pun je kontroverzi – od načina kako je Karađorđe oslobađao Srbiju do načina na koji se ponašao prema političkim protivnicima i potrebno je taj istorijski događaj demitologizovati, smatra istoričarka Branka Prpa. Ona je za B92 ocenila da je u Srbiji na delu praksa da se istorija često falsifikuje, ali ne tako što se činjenice menjaju, već se one selektuju, odnosno, političke elite nemajući svest o istorijskom, daju sebi za pravo da biraju iz tradicije ono što smatraju istorijskom činjenicom. Prema njenim rečima, Prvi srpski ustanak ostao je u domenu kontroverzi i niko se ne pita „šta se tu zaista dogodilo“.

Podsetimo, pokušaj sveobuhvatnog odgovora na ovo pitanje dat je u jednoj od istorijskih čitanki – Osmansko carstvo, koje su u prethodnoj deceniji nastale kao regionalni projekat balkanskih zemalja i štampane na osam jezika, i čiji je izdavač drugog izdanja Dan Graf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari